Плиска – Мадара – Овеч

  • Овеч 3
  • Плиска 2
  • Плиска 1
  • плиска базилика
  • плиска
  • двор кирилица
  • дворкирилица1
  • дворкирица2
  • овеч
  • овеч2

еднодневна екскурзия

Отпътуваме сутринта от Варна в 08:30ч. /ул. Антим I/ към Плиска – първата българска столица. Средновековният град е възникнал като населено място след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, най-многолюден и за тогавашните мащаби – огромен град. Построен е с 3 укрепления, като първото представлява външен земен ров, в който са живеели в землянки жителите на столицата. Вътрешният град е бил обграден с 12-метрови стени, от които днес са възстановени само 4м от тях.

Ще посетим и разгледаме Национален историко – археологически резерват „Плиска“, както и „Двора на Кирилицата“.

По обяд отпътуваме към Мадара, за да видим уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян е върху скала на 23 м височина и изобразява конник в естествен ръст с копие в ръка. В краката на коня се вижда повален лъв, а зад ездача е изобразено ловното му куче. Според една легенда латински цар ловувал на платото, но паднал от скалите и загинал. Неговите близки го увековечили, като поръчали на майстор да изсече образа му на скалата. Скалният релеф е единствен по рода си в Европа. Включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.

Последната спирка за деня ще бъде в гр. Провадия и крепост „Овеч“ – солидна крепост, издигната в късноантичната епоха, тя получила доста прозаичното име Проватон, което на гръцки означава “Овча крепост”, византийците я наричали Проват, българите – Овеч, а турците – Таш Хисар. Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Най-силният период на Овеч е през ХІІ–ХІV в., когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона.

 

За да се достигне до крепостта „Овеч“ се върви пеша и се изкачват стълби. Необходими са подходящи обувки!

 

Необходими документи: лична карта

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

Транспорт с туристически автобус или микробус;

Посещение на Плиска, Мадара, Провадия и Овеч;

Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;

Цената не включва:

Входни такси и билети за туристически обекти;

Медицинска застраховка

Разходи от личен характер

Ориентировъчни цени на входни такси:

Национален историко-археологически резерват „Плиска“: възрастни – 5 лв.; учащи – 2 лв.; двама родители с едно и повече деца – 9 лв.; един родител с две и повече деца – 7 лв.

Двора на Кирилицата: възрастни – 8 лв.; ученици и пенсионери – 4 лв.; деца до 7 години – безплатно

Крепостта „Овеч“ – възрастни – 2 лв.,ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.

Цена:19 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата