Винена терапия сред пролетното ухание на природата

  • Басарбовски манастир
  • 025003ivanovskiskalnicyrkvi
  • Червен
  • orlova-chuka
  • winery seven generations3
  • winery seven generations2
  • winery seven generations
  • вино

еднодневна екскурзия от Варна

Средновековния град – крепост „Червен“ – пещера „Орлова чука“ – Ивановски скални църкви – дегустация във винарска изба „Седем поколения“ – Басарбовски манастир

 

Отпътуваме рано сутринта от Варна – 07:00ч., ул. Антим I.

Първата спирка е при средновековният град-крепост „Червен“, разположен в местността Поломието, на висок хълм на стръмен и скалист бряг на река Черни Лом, която го заобикаля от три страни и от където се разкрива прекрасен панорамен изглед. Градът е наследник на византийска крепост от VIв. и достига разцвет през XIVв. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието. При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и други интересни и значими находки – няколко монетни съкровища, накити, паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др.

Следва посещение на пещерата „Орлова чука“ – разположена в долината на река Черни Лом, образувала се е в края на плиоцена и началото на кватернера, когато е била корито на подземна река. Представлява сложна система от тунели и зали с обща дължина на галериите 13 437 м., което нарежда пещера Орлова чука на второ място по дължина в България. Открита е случайно през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си там, а през 1962 година е обявена за природна забележителност.

Продължаваме към „Ивановските скални църкви“, изградени в скалистите брегове на река Русенски Лом. Датират от 13-14 век от н.е., когато районът е бил религиозно и културно средище на Втората българска държава. В рамките на комплекса са обединени няколко отделни групи от помещения с различно предназначение – скални църкви, параклиси, стопански, жилищни помещения и други. От тях най-добре запазена и достъпна за посещения на туристи е скалната църквата „Св. Богородица“. Нейните богати стенописи, изобразяващи сцени от живота на Христос и портрети на светци, са рядко срещан образец на културата от времето на Втората българска държава.

След толкова много впечатления и емоции ще се отдадем на заслужена кратка почивка във винарска изба „Седем поколения“, създадена през 2008г. от находчив българин, пето поколение от фамилия произвеждаща вино в близост до река Дунав в един перфектен тероар. Тук отлежават вина основно от три сорта Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло, от които се правят разкошни червени вина и розе. Почитателите на древната свещена течност могат да дегустират продукцията на винарната, която е отличена с многобройни международни награди, а останалите ще отдъхнат в красивата лятна градина на заведението, откриваща панорама към река Дунав.

Финалната част на програмата включва посещение на единственият действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски“ – част от голям манастирски исихастки комплекс през 12 -14в., обхващащ каньона на река Русенски Лом и притоците Бели и Черни Лом. Във варовиковите скали монасите исихасти издълбали своите параклиси и килии в търсене на усамотение, далеч от светската суета. Според различни сведения манастира бил посветен на св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат. Ктитор на манастира станала царица Теодора – първа съпруга на цар Йоан Александър и дъщеря на влашкия войвода Иванко Басараб, основател на първата владетелска династия на Влахия. От там произлиза и името на манастира. През ХVІІ век в Басарбовския манастир се подвизавал единствения знаен светец от Русенския регион – св. Димитрий Басарбовски.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 15 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Транспорт с туристически микробус или автобус;

Водач – представител на фирмата-организатор.

Лични разходи,

Медицинска застраховка,

Входни такси:

Ивановските скални църкви: 3 лв. възрастни/ деца – 1 лв.;

Пещера Орлова чука – 6 лв. възрастни/ деца – 3 лв.;

Крепост Червен – 3 лв. възрастни/ деца – 1 лв.;

Винена дегустация – 30 лв. /включва 5 вида вина, традиционни български мезета, бейби моцарела и чери домати върху брускета, спаначено руло със сирене „Филаделфия“ и лакса, местни и френски сирена, поднесени с плодове и ядки, тапас с терин от гъши дроб и арманяк/

Цена:35 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата