Крайбрежието на Турция – бряг на легенди, предания, богове и титани

 • IZMIR-
 • Bergama
 • cesme-marina
 • Chios 2
 • Chios
 • chios_
 • Izmir konak meydan
 • izmir_
 • Izmir-KEMERALTI
 • izmir-saat-kula
 • Izmir-YalıCamii
 • Seferhisar 1
 • Seferhisar 2
 • Seferhisar 3
 • seferhisar
 • shopping

Троя – Асос – Айвалък – Шейтан Софрасъ – остров Алибей – Пергамон – Измир – Чешме – о-в Хиос – Ефес – Домът на Дева Мария – Храмът на Артемида – Дидим – Храмът на Аполон – Приене – Милет – Чанаккале

6 дни / 5 нощувки

1 ден /10.10./: Варна – Бургас – М. Търново – Чанаккале – Асос – Троя – Айвалък

Отпътуване от Варна /ул. Антим I в 00:20ч./, от Сл. бряг /бензиностанция ОМВ в 02:00ч./, от Поморие /бензиностанция Петрол в 02:20ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ до хотел „Мираж“ в 03:00ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново – Кешан – Гелиболу. Рано сутринта преминаване на пролива Дарданели – тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Посещение на античните градове Асос и Троя с местен екскурзовод – една вълнуваща среща с древността. Асос е селище, датиращо от 7 в. пр.н.е. – тук сред свещената планина Ида, все още се виждат внушителните колони и останки от древния храм на Атина Палада, откъдето се разкрива невероятна гледка към живописно нарязаното крайбрежие на Егейско море и остров Лесбос. Големият мислител и философ Аристотел прекарва тук няколко години от живота си, основавайки своя школа. Троя – вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града – от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман. Продължаване към Айвалък – разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава “Мястото на дюлята”, но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. В древността градът е бил познат под името Кидонай и са съжителствали гърци и турци. Настаняване в хотел в местността Саръмсаклъ. Вечеря. Нощувка.

2 ден /11.10./: Айвалък – „Шейтан софрасъ“ – остров Алибей – Пергамон

Закуска. Спирка при „Масата на дявола“ /Шейтан софрасъ/ – извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос. Пешеходна разходка из Айвалък и остров Алибей, познат още и като Джунда, свързан посредством мост със сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи с изящни дървени и каменни елементи. Посещение на Пергамон, който е бил гръцки и римски културен център. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Велики, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола и избрал за съхраняване на неизброимите богатства непристъпната скала, където впоследствие бил построен град Пергамон. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др. Настаняване в хотел в района на Измир – Чешме /Сеферхисар. Вечеря. Нощувка.

3 ден /12.10./: Чешме – остров Хиос

Закуска. Свободно време за разходка и плаж при подходящо време в Чешме / Сеферхисар или по желание еднодневна екскурзия до остров Хиос. Чешме e живописно градче на брега на Егейско море, между Измир и близкия гръцки остров Хиос. В Античността е бил един от най-прочутите балнеокурорти, изграден и развит като такъв от римляните. Съвремнния град е спокойно и живописно местенце, което днес продължава да привлича туристи с топлите си води и дългите плажни ивици. В сърцето на градчето се намира замък, изграден от Генуезката република през 14 век, когато са владеели тези земи. От тук се разкрива красива панорамна гледка към града и яхтеното пристанище. Във вътрешността на замъка се помещава и музей, съхранил останки от цивилизациите, населявали тази местност. Хиос е остров с вековна морска традиция, отразена в местните обичаи и артефакти. Пълен с история за завоевания през вековете, любов, а също и историите на художници и учени. Тук е и домът на световноизвестната мастиха /или мастикс, също сакъз – природна дъвка, билков или природен тамян/, която е в списъка на традиционните гръцки продукти и векове наред е била основен източник на препитание на местните жители. Хиос е едно от местата, считано за родно на Омир и на режисьора на филма „Хари Потър” – Кристофър Кълъмбъс. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден /13.10./: Измир – Ефес – Домът на Дева Мария – Дидим

Закуска. Пешеходна разходка в Измир, наричан в Турция „красивият Измир“. Градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Основан от троянци, днес е третият по големина град на Турция и второто по големина пристанище на страната след Истанбул и един от големите центрове на търговия в страната. Притежава перфектната комбинация от съвременна Средиземноморска Европа и традиционна Турция. Широките булеварди и модерните стъклени сгради естествено си съжителстват с традиционните къщи с керемидени покриви, пазар от XVIII в. и стари джамии. Разглеждане на забележителностите – Конак Мейдан, широк крайбрежен площад с пищно украсена 25-метрова часовникова кула – Сахат Кулеси, емблема на града, Кметството, Кемералтъ чаршия. Следобяд по желание посещение на Ефес и Дома на Дева Мария с местен лицензиран екскурзовод или свободно време в Кушадасъ. Ефес е един от най-добре запазените антични градове в Средиземноморието, витрината на егейската археология в Турция. Някога е бил един от най-богатите търговски пристанищни градове между Близкия изток и средиземноморските пристанища на Запада. Заселен около 1000 г. пр.н.е. от йонийците, неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия. Ще се разходим по автентична павирана с мрамор улица, прорязана от колела на колесници, покрай която са разположени съхранените сгради, като Големия театър за 25 000 зрители и красивата двуетажна библиотека на Целз, построена през 135 г., една от най-големите библиотеки и най-изящните оцелели сгради от античността. Изкачване до къщата на Дева Мария, с трите чудотворни извора и стената на желанията. Счита се, че след Христовото разпятие, Апостол Йоан и Божията Майка напускат Йерусалим и се заселват по тези места. Дева Мария остава в този дом до края на живота си, а днес той е един от най-посещаваните туристически обекти в Егейска Турция и място за поклоничество. Вечерта настаняване в хотел в Дидим.

5 ден /14.10./: Дидим – „Трите антични града Приене – Милет – Дидима“ – Чанаккале

Закуска. Преди обяд свободно време или по желание посещение на „Трите антични града Приене – Милет – Дидима“ – една вълнуваща среща с древността. Приене е бил опожарен в древността и е отлично съхранен, поради което го наричат “Помпей на Мала Азия” /посещението изисква изкачване на стръмни участъци и стъпала/. Разглеждане на агората с четирите колони, останали от храма на Атина Палада и на един от най-запазените театри. Продължаваме към Милет – търговски център, пристанище, люлка на античната гръцка философия. Разглеждане на Амфитеатъра и руините на града. Посещение на величествения храм на Аполон в Дидима – един от най-големите паметници на Стария свят, строен в продължение на шест века. Следобед отпътуване за Чанаккале. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден /15.10./: Чанаккале – Лозенград – Бургас – Варна

Закуска. Свободно време в Чанаккале – съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града – внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”, подарък на града; Часовниковата кула и старият град, който ще Ви пренесе в едни различен свят с калдаръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета. Отпътуване за България. Пристигане късно през нощта в Бургас и Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна / тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

Цена за деца до 12 г. ненавършени – 295 лв., при настаняване в стая с двама възрастни.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи. Посочените цени за допълнителни екскурзии е възможно да бъдат променени.

Програмата като цяло не е подходяща за хора с ограничена подвижност.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Туроператорът не носи отговорност за изгубен, забравен или повреден багаж;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Необходими документи: международен паспорт, валиден минимум 60 дни след датата на завръщане; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002156 в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел:02/9651 525.

Цената включва:

Транспорт от Варна, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Бургас с комфортен туристически автобус;

Пътни, фериботни и туристически такси;

1 нощувка, закуска и вечеря в хотел 3* в Айвалък / Саръмсаклъ, при настаняване в двойни и тройни стаи;

2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3/4* в Чешме / Сеферхисар, при настаняване в двойни и тройни и стаи;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 5* в Дидим, при настаняване в двойни и тройни стаи;

1 нощувка и закуска в хотел 3* в Чанаккале, при настаняване в двойни и тройни стаи;

Екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод;

Медицинска застраховка за лица до 69 год.;

Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;

Цената не включва:

Входни такси и билети за туристически обекти;

Посещение на Троя – 15 евро /включва входна такса и екскурзоводско обслужване/

Посещение на Пергамон – 15 евро /включва входна такса и екскурзоводско обслужване/;

Еднодневна екскурзия до остров Хиос – 45 евро /включва трансфер, транспорт на острова и екскурзоводско обслужване, пътуване с ферибот/;

екскурзия Ефес, Къщата на Дева Мария, Храмът на Артемида – 40 евро /включва транспорт, входни такси, екскурзоводско обслужване на български език/;

Трите антични града Приене – Милет – Дидима – 30 евро /включва транспорт, входна такса, местен лицензиран екскурзовод на български език/

Медицинска застраховка за лица над 69 год. – 14 лв.;

Настаняване в единична стая – 120 лв.

Цена:415 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата