Истанбул – град на два континента

 • Istanbul_Hagia_Sofia
 • Istanbul_mosque
 • istanbul_rumeli-fortress
 • istanbul_galata
 • venue
 • Istanbul_Kiz_kulesi
 • turkey-3
 • istanbul_balat-
 • Istanbul_kadikoy
 • dolmabahce-palace-
 • istanbul (2)
 • istanbul-
 • throat-
 • turkey-
 • bosphorus-bridge-
 • grand-bazaar-

4 дни / 3 нощувки със закуски

Ранни записвания

1 ден: Отпътуване рано сутринта от Варна и Бургас по маршрут М. Търново – Лозенград – Истанбул. Пристигане в Истанбул. Настаняване в хотел /при възможност и готовност на хотела/.

Пешеходна разходка из античния и средновековен исторически център на Истанбул – площад Султанахмет, където са разположени Хиподрума, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Света София и др. Посещение на Синята джамия. Посещение на храм “Света София” – най-внушителният паметник на Византийското изкуство. Строена по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан, църквата е част от дворцовия императорски комплекс и е градена като най-голямата “парадна зала на двореца”.

Посещение на двореца “Топ Капъ” с лицензиран екскурзовод – първата резиденция на Османските султани, издигнат по време на Султан Мехмед II – Завоевателя на византийския Константинопол. Дворецът е бил официална резиденция на султана, център на властта и държавността, място за забавления и посрещане на важни гости в османската империя от XV в. до XIX в. В периода на най-големия разцвет на империята е бил обитаван от над 4000 души. Състои се от 4 двора и множество разпръснати сгради.

В 20:00 ч. по желание вечеря в рибен ресторант на Златния Рог. Нощувка.

2 ден: Закуска. Свободно време или програма по избор:

Панорамна разходка с корабче по Босфора с екскурзоводска беседа на български език, която ще Ви представи най-впечатляващите дворци и сгради, разположени по бреговете на пролива. Преминаване покрай европейския и азиатския бряг на Босфора: моста “Галата”, кулата “Галата”, пристанището, новия султански дворец “Долма Бахче”, бившата Султанската резиденция Чираан палас, превърната в един от най-престижните хотели в света; квартала “Ортакьой” – любимо място на истанбулските творци; отбранителните крепости Румели Хисар и Анадолу Хисар; къщите от известните турски сериали; летния султански дворец “Бейлербей” и още много други. Посещение на Кулата на девицата – Къз Кулеси.

Посещение на музеят „Рахми Коч“ – първият голям технически музей в Турция, посветен на технологиите, историята на транспорта, промишлеността и съобщенията. Мащабният комплекс на музея е разположен на брега на историческия залив Златен рог, в две исторически сгради. Основната сграда се нарича “Ленгерхане” и е бивша леярна от времето на Османската империя, разрушена от пожар през 1984 г. и изоставена. Основателят на музея – Рахми М. Коч от известната фамилия, притежаваща най-големия финансов консорциум в Турция – „Коч Холдинг”, купува сградата и я преустройва за целите на музея, открит през 1994 г. Тук има за всекиго по нещо независимо от възраст, пол и интереси – за любителите на автомобилите – невероятно богата колекция с безценни експонати; хората, които се интересуват от компютърна техника ще оценят модел Apple от 1980 г.; рибарят ще проследи процеса на изработване на лодка до завършен вид, военният – на американски каяк на спецсилите от 1941 г., за привържениците на готварското изкуство ще е интересно как се добива зехтин и още много, много други експонати, представени по изключително любопитен начин. А децата – те със сигурност могат да прекарат часове на това място. Топки, дървени кубчета и пирамидки ги препращат за секунди в света на математиката, планетариум ги отвежда в необятния свят на Космоса и звездите, а най- голяма радост е обиколката с истински ретро влак с билети от картон, продупчени от кондуктор.

Хроники на Истанбул & хълмът Пиер Лоти – районите Фенер и Балат са стари квартали в европейската част на Истанбул, на брега на Златния рог, основно с гръцко и еврейско население в миналото. Разходката в квартал Балат е за тези, които искат да стигнат до съвсем различен Истанбул, до неговите скрити кътчета, потайни местенца и да видят града по друг начин. Тесни наклонени калдъръмени улички с ярко оцветени къщи в османски стил, които придават автентична и донякъде романтична атмосфера на района. Исторически паметници свидетелстват за богатата история и развитие на района. В квартала могат да се видят забележителности като Гръцкия православен лицей, Църквата „Св. Георги“ и Вселенската патриаршия, църквата „Св. Теодосий“, Стръмната улица със стълбите, църквата “Св. Богородица Влахерна” и Влахернски дворец, известен и като Порфирогенет. Единственият относително добре запазен византийски дворцов комплекс, който е бил основна резиденция на монарха през 11в. Следва посещение на църквата “Христос Спасител в Хора” – един от най-интересните и впечатляващи византийски архитектурни паметници. Църквата съхранява великолепни мозайки и фрески на византийското изкуство и са сред най-красивите в света. Името на църквата “в Хора” в превода означава “извън града”, защото древната християнска обител от ІV век, се е намирала извън крепостните стени. Посещение на българската църква „Свети Стефан“, известна като Желязната църква, защото е изградена от готови железни елементи във Виена. Представлява трикорабна базилика, създадена в края на XIX векс кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Финалът на обиколката из потайностите на Истанбул е в квартала Еюп и историческото кафене „Пиер Лоти“, до което ще се изкачим с лифт, за да се потопим в автентична атмосфера съхранена от 19 в. на чаша чай или турско кафе – приготвено върху жарава, с дебел каймак и уникален аромат. Ще се отдадем на заслужена почивка и ще се полюбуваме на зашеметяващ изглед към града и Златния рог.

По желание посещение на двореца „Долмабахче“ с лицензиран екскурзовод и беседа на български език – най – пищният и най-впечатляващият от дворците, разположени по бреговете на Босфора. Оформлението на двореца съчетава елементи от почти всички популярни архитектурни стилове – рококо, барок, неокласика, допълнено с щипка ориенталски мотиви и изобилие от кристал и злато. Шест от османските султани са живели в Долмабахче, а след обявяването на турската република го използва първият президент – Мустафа Кемал Ататюрк. Ататюрк прекарва в една от стаите последните си дни, която е съхранена и до днес в същия вид.

Вечерта:

„Блясъка на Босфора“ – нощен круиз по Босфора с включена вечеря, шоу програма, ориенталски танци, дискотека. Примерно меню – салата асорти, топли предястия, зелена салата, основно ястие, сезонни плодове или турски сладкиш за десерт. Неограничена консумация на безалкохолни и алкохолни напитки местно производство.

Нощувка.

3 ден: Закуска. Свободно време или програма по избор:

Посещение на „САПФИР” – една от най-високите жилищни сгради в Европа и първата екологична сграда на Турция. Освен жилищни имоти, в комплексът се помещава търговски център, голф игрище, спортен и СПА център и обществени зони. На последния етаж има панорамна площадка, откъдето се открива зашеметяващ изглед към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва от „SkyRIDE” – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул.

Пешеходна разходка из квартал Бейоглу – от площад Таксим по булевард Истиклял, по малките криволичещи улички покрай кулата до моста Галата и Египетския пазар. Булевард Истиклял /Независимост/ – една от най-известните улици в Истанбул е пешеходна, с много магазини, заведения и красиви сгради в различни архитектурни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и т.н. На тази пищна търговска улица се намират и консулствата на много европейски страни. Единственото превозно средство, което минава по нея, е трамваят на Носталгията – ретро трамвай, който се движи по една линия и прави обиколка и на площада. Булевард Истиклял завършва на площад Таксим – сърцето на съвременен Истанбул. Възможност за посещение на Музей „Мадам Тюсо“. Преминаване през цветния пасаж, посещение на Църквата „Свети Антоний” и Гръцката православна църква на Дева Мария. По желание изкачване на кула „Галата”. Свободно време на Египетския пазар.

Екскурзия до Принцовите острови и посещение на остров Буюк Ада – Принцовите острови са разположени сред Мраморно море и представляват архипелаг от 9 острова и 2 скали. Общата им площ е 11 кв. км. Обитаеми са островите Къналъ, Бургаз-ада, Хейбели-ада и най-големият – Буюк-ада, който е и най-посещаваният. Носят това име, защото хора от благородническата класа били изпращани тук в изгнание, ако се провинят. През 19 в. богатите турци започват да строят къщи и вили на островите и се превръщат в място за почивка близо до Истанбул. Автомобилите са забранени на островите, хората се движат в каруци с коне. Туристите са привлечени от тишината, красивите панорамни гледки, буйната зеленина и цветята, както и плажовете на Мраморно море. Освен прекрасната природа и гледката към морето, тук можете да намерите православни църкви, синагоги, латински и арменски църкви.

ИЛИ

„От другата страна на Босфора“ – азиатската част на Истанбул – преминаване по въжения мост и фотопауза при сараят „Бейлербей“, изкачване на хълма Чамлъджа, за да се насладим на панорамния изглед към Истанбул и Босфора „от другата страна“. Следват посещение на район Юскюдар и джамията на Михримах Султан, посещение и разходка в Кадъкой – Статуя на бика, Гара Хайдарпаша. На финала ще се насладим на спектакъла на Пеещите фонтани и ще се отдадем на покупки в мол Емаар. Връщане към хотела в съчетание с красиви панорамни гледки към Истанбул.

Нощувка.

4 Ден: Закуска. Освобождаване на стаите. Посещение на “IsFanbul Teme Park” – увеселителен тематичен парк и търговски център – в парка има обособени зони за забавления за всички вкусове. Малките посетители могат да се забавляват в специално обособена зона, предлагаща множество атракциони – влакче, с което обикалят, умален вариант на целия свят, блъскащи се колички и въртележки, малчуганите дори могат да станат герои във филми в специалния симулатор. Търсачите на силни усещания имат на разположението си влакчета виещи се в облаците, рафтинг, приключение в мрачен сафари тунел, тунел на ужасите и други изненади! Парка има и историческа зона, която предлага разходка по улиците на стария Истанбул, както и пътешествие до 1453 г. в деня на покоряването на града! А любителите на шопинга със сигурност няма да скучаят и ще се забавляват в шопинг зоната с разнообразие от магазини на различни известни марки. Отпътуване за България с кратка спирка в Лозенград за последни покупки.

 

Цена
Хотел 3* 195 лв.
Хотел 4* 220 лв.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

Последователността на провеждане на допълнителните мероприятие е възможно да бъде променена.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е. ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

COVID 19:

При влизане в Р Турция и Р България туристите е необходимо да представят:

– отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или

– бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или

– сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или

– официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

 

Необходими документи: валиден международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената е на човек и включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

Пътни и туристически такси;

3 нощувки със закуски в съответния хотел, при настаняване в двойни и тройни стаи;

Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;

Медицинска застраховка за лица до 65 год.;

Посещение на Лозенград;

Посещение на търговски и развлекателен център “IsFanbul Teme Park”.

Цената не включва:

Допълнителни мероприятия, посещения и входни такси:

Пешеходна обиколка на историческа част на Истанбул с лицензиран екскурзовод и посещение на „Света София” – 12 евро

Панорамна разходка с корабче по Босфора, с включена екскурзоводска беседа на български език и посещение на “Девическата кула” – 22 евро

Посещение на двореца „Топ Капъ“ – 25 евро /включва входна такса, екскурзоводско обслужване на български език/;

Посещение на двореца „Долмабахче“ – 25 евро /включва автобусен трансфер, входна такса, екскурзоводско обслужване на български език/

Посещение на музея „Рахми Коч” – 12 евро /включва трансфер и входна такса/

Хроники на Истанбул & хълмът Пиер Лоти – 25 евро /включва трансфер, екскурзоводско обслужване на български език, входна такса за музея „Карие”, билет за лифта/

*При комбинация на музея „Рахми Коч” и „Хроники на Истанбул & хълмът Пиер Лоти” – 32 евро;

„Блясъка на Босфора“ – 40 евро /включва трансфер, плаване с кораб, вечеря с неограничена консумация на безалкохолни и алкохолни напитки местно производство, шоу програма, ориенталски танци, дискотека/;

Вечеря в рибен ресторант – 22 евро;

Посещение на небостъргач „Сапфир“ – 25 евро /включва входна такса за Сапфир и „Skyride” и транспорт/

Екскурзия до Азиатската част – 30 евро /включва транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване на български език, входна такса за двореца Бейлербей/

Квартал Бейолу& площад Таксим& кулата „Галата” – 15 евро /включва трансфер и екскурзоводско обслужване на български език; входни такси се заплащат отделно/

Екскурзия до Принцови острови – 18 евро /включва трансфер и двупосочен билет/

Медицинска застраховка за лица на 65 – 69 год. – 8 лв.; над 69 год. – 12 лв.

Доплащане за настаняване в единична стая – 72 лв. за хотел 3*; 120 лв. за хотел 4*.

Цена:195 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата