Кападокия, Бурса, Ескишехир, Коня, Юргюп, Соленото езеро, Анкара

  • kapadokya-
  • kapadokya-2
  • kapadokya-1
  • Kapadokya-01
  • Крепость-Учхисар-в-Каппадокии.-Турция
  • Urgup-Kapadokya
  • Mevlana_Konya
  • Konya
  • Tuz golu

Кападокия – приказка, която трябва да се изживее…

Кападокия – „земя на красиви коне“, земя на феномени обгърната в мистика и загадъчност, излязла от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 века човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни и се счита за родното място на Св. Георги.

Ден 1 /25.04./: Отпътуване вечерта от Варна /20:30ч./, от Бургас /23:00ч./ по маршрут ГКПП М. Търново – Истанбул – Бурса. Нощен преход.

Ден 2 /26.04./: Пристигане в Бурса – четвъртият по големина в Турция, модерен град, който същевременно е съумял да съхрани автентичните си културни богатства и очарованието на Ориента. Бурса е като оазис с много градини и паркове, поради което е наречен „Зелена Бурса“. Разположен е на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия – най-вече великолепни и висококачествени шалове. Туристическа програма с екскурзовод за разглеждане на забележителностите – Кервансараите в центъра на града, най-голямата джамия – Улу Джами, която има 20 блестящи малки купола и забележителен фонтан във вътрешната й част, етнографския комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан бей. Свободно време за разходка, пазар и посещение на търговски център. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 /27.04./: Закуска. Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключиелно цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия. Вечерта настаняване в хотел в гр. Коня. Вечеря. Нощувка.

Ден 4 /28.04./: Закуска. Посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Отпътуване за Юргюп, разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Юргюп е известен с хубавото вино, ръчно изработените килими, нощен живот и най вече с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение. Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се че подземните градове датират от времената на хетите /1900 – 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 /29.04./: Рано сутринта, при изгрев слънце, възможност за най – ентусиазираните приключенци да се насладят на възхитителната панорама от полет с балон – една от най- впечатляващите атракциии. /Балона се издига на височина около 800 м, продължителност около 1 час, всички участници получават сертификати; полетите се осъществяват при подходящи метеорологични условия/.

Закуска. Еднодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод. Долината Дервент известна още като долина на въображението или Розовата долина. Крепостта Учхисар, разположена на най – високото възвишение и най-голямото скално образувание, от където се открива удивителна гледка към цялата местност. В скалата се виждат издълбани църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби. Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век: Църквата с ябълката, Църквата Св. Барбара с мотиви от Иконоборския период, Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус. Гьореме е поклонническо място с уникални пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др. Кратък престой при Долината на камилите. Програмата продължава с Пашабаа и Зелве – природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчатсвото“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Връщане вечерта в Юргюп. Вечеря. По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция. Нощувка.

Ден 6 /30.04./: Закуска. Отпътуване за столицата Анкара със спирка за снимки на Соленото езеро /Тузгьол/. Панорамна обиколка на града – Цитаделата, символа на Анкара – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Ден 7 /01.05./: Закуска. Отпътуване за България. Пристигане вечерта в Бургас и Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека. Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи. Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност. Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност, т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна. Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване. Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие).

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100001560 в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел:02/9651 525.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус, с отпътуване от Варна и Бургас;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Бурса, при настаняване в двойни и тройни стаи;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Коня, при настаняване в двойни и тройни стаи;

2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3*/4* в Юргюп /или район/, при настаняване в двойни и тройни стаи;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* в Анкара, при настаняване в двойни и тройни стаи;

Еднодневна обиколка на забележителностите на Кападокия

посещение на Коня, Ескишехир, Юргюп, Бурса, Анкара;

Панорамни обиколки и екскурзоводско обслужване в градовете Бурса, Коня, Ескишехир и Анкара;

фотопауза при Соленото езеро;

пътни и туристически такси;

представител на туроператора по време на пътуването.

Цената не включва:

Турска вечер с неограничена консумация на напитки, танци от различни региони на Турция – 25 евро;

Ритуала на въртящите се дервиши „Сема“ – 22 евро;

Полет с балон – 160 евро /заявява се при записване и се заплаща 50% от стойността/;

входни такси на туристическите обекти;

лични разходи;

медицинска застраховка: за лица до 65 год. – 5 лв.; над 65 год. – 8 лв.;

настаняване в единична стая – 70 лв.

Цена:498 лв.

Резервирай сега

Общо
  × лв.498 = лв.498