Кападокия – приказката, която трябва да се изживее…

  • kapadokya-
  • kapadokya-2
  • kapadokya-1
  • Kapadokya-01
  • Крепость-Учхисар-в-Каппадокии.-Турция
  • Urgup-Kapadokya
  • Mevlana_Konya
  • Konya
  • Tuz golu

Кападокия – приказка, която трябва да се изживее…

Кападокия – „земя на красиви коне“, земя на феномени обгърната в мистика и загадъчност, излязла от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 века човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни и се счита за родното място на Св. Георги.

AНКАРА – СОЛЕНОТО ЕЗЕРО – ЮРГЮП – КАПАДОКИЯ – АВАНОС – КОНЯ – ЕСКИШЕХИР – ИСТАНБУЛ – ЛОЗЕНГРАД

Ден 1 /18.10./: Отпътуване от Русе/16:30ч./, от Силистра /17:30ч./, от Варна /19:45ч./ и от Бургас /22:00ч./ по маршрут ГКПП М.Търново– Истанбул – Анкара. Нощен преход.

Ден 2 /19.10./: Пристигане в столицата на Турция – Анкара. Пешеходна обиколка – Цитаделата, символа на Анкара – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 3/20.10./: Закуска. Отпътуване за Юргюп, със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” /Соленото езеро/. Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубавото вино, ръчно изработените килими и с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение. Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се, че подземните градове датират от времената на хетите /1900- 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения. Настаняване в хотел. Вечеря. По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция. Нощувка.

Ден 4 /21.10./: Рано сутринта, при изгрев слънце, възможност за най – ентусиазираните приключенци да се насладят на възхитителната панорама от полет с балон – една от най- впечатляващите атракции. /Балонът се издига на височина около 800 м, продължителност около 1 час, всички участници получават сертификати; полетите се осъществява се при възможност и при подходящи метеорологични условия/. Връщане в хотела.

Закуска. Еднодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод /допълнително заплащане/ – Крепостта Учхисар, разположена на най – високото възвишение и най-голямото скално образувание, от където се открива удивителна гледка към цялата местност. В скалата се виждат издълбани църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби. Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век: Църквата с ябълката, Църквата Св. Барбара с мотиви от Иконоборския период, Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус. Гьореме е поклоническо място с уникални пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др. Кратък престой при Долината на камилите. Програмата продължава с Пашабаа и Зелве– природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там. Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Посещение на ритуала на дервишите – „Сема”. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 /22.10./: Закуска. Отпътуване за гр. Коня и посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние. Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключиелно цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 6/23.10./: Закуска. Отпътуване за Истанбул. Спирка в азиатската част за посещение на EMAAR MALL, в който се намира аквариум с подводна зоологическа градина и 7 различни тематични сектора с над 20 000 морски обитатели и земноводни от 200 вида, включващи подводният стъклен тунел, галерията с риби, скали и водопади, Царството на крокодилите, островът на пингвините, Горската секция включва – змии, паяци, игуани, хамелеони, диви пирани, гигантски водни плъхове и много други интригуващи жители на горите и още много други изненади. Следобед пешеходна разходка из античния и средновековен исторически център на Истанбул – площад Султанахмет, където са разположени Хиподрума, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин, Света София и др. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

По желание: „Блясъкът на Босфора“нощен круиз по Босфора с включена вечеря, шоу програма, ориенталски танци, дискотека. Примерно меню – салата асорти, топли предястия, зелена салата, основно ястие,сезонни плодове или турски сладкиш за десерт. Неограничена консумация на безалкохолни и алкохолни напитки местно производство.

Ден 7 /24.10./: Закуска. Пешеходна разходка в квартал Бейоглу, булевард Истиклял, Музеят „Мадам Тюсо”, площад Таксим до моста Галата и Египетския пазар. Булевард Истиклял /Независимост/ – една от най-известните улици в Истанбул е пешеходна, с много магазини, заведения и красиви сгради в различни архитектурни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и т.н. На тази пищна търговска улица се намират и консулствата на много европейски страни. Единственото превозно средство, което минава по нея, е трамваят на Носталгията – ретро трамвай, който се движи по една линия и прави обиколка и на площада. Булевард Истиклял завършва на площад Таксим – сърцето на съвременен Истанбул.Посещение на Музей „Мадам Тюсо“. Свободно време из колоритния Египетския пазар – пазарът на подправките. Отпътуване за България. Кратка спирка за пазаруване в Лозенград. Пристигане вечерта в Бургас и Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Ориентировъчни входни такси: Крепостта Учхисар – 10 TRL, Гьореме – 45 TRL, Подземен град – 35 TRL; Зелве – 15 TRL.

 

Необходими документи: валидна международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие).

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100001560в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел:02/9651 525.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус, с отпътуване от Варна и Бургас;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Анкара, при настаняване в двойни и тройни стаи;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Ескишехир, при настаняване в двойни и тройни стаи;

2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3/4* в Юргюп /или район/, при настаняване в двойни и тройни стаи;

1 нощувка със закуска в хотел 3* в Истанбул, при настаняване в двойни и тройни стаи;

посещение на гр. Коня, Ескишехир, Анкара, Истанбул;

посещение на EMAAR MALL;

фотопауза при Соленото езеро;

пътни и туристически такси;

медицинска застраховка за лица до 69 год.

представител на туроператора по време на пътуването.

Цената не включва:

Еднодневна обиколка на забележителностите на Кападокия – 15 евро /включва транспорт и екскурзоводско обслужване, входните такси се заплащат отделно/;

Турска вечер с неограничена консумация на напитки, танци от различни региони на Турция – 25 евро;

Ритуала на въртящите се дервиши „Сема“ – 22 евро;

Нощен круиз по Босфора с включена вечеря, шоу програма, ориенталски танци, дискотека и неограничена консумация на напитки – 40 евро;

Пешеходна разходка в квартал Бейоглу, булевард Истиклял, площад Таксим и посещение на Музеят „Мадам Тюсо” – 15 евро

Полет с балон – 160 евро /заявява се при записване и се заплаща 50% от стойността/;

Входни такси на туристическите обекти и лични разходи;

Медицинска застраховка за лица над 69 год. – 14 лв.;

Настаняване в единична стая – 95 лв.

 

Цена:476 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата