Кападокия – приказката, която трябва да се изживее…

  • kapadokya-
  • kapadokya-2
  • kapadokya-1
  • Kapadokya-01
  • Крепость-Учхисар-в-Каппадокии.-Турция
  • Urgup-Kapadokya
  • Mevlana_Konya
  • Konya
  • Tuz golu

Кападокия – „земя на красиви коне“, земя на феномени обгърната в мистика и загадъчност, излязла от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а около 5 века човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Тук Апостол Павел води първите християни и се счита за родното място на Св. Георги.

6 дни / 5 нощувки със закуски и вечери

Aнкара – Соленото езеро – Юргюп – Кападокия – Аванос – Коня – Ескишехир – Бурса

 

Програма:

Ден 1 /16.10./: Отпътуване от Варна /в 23:30ч. на 15.10./, от Бургас /01:30ч./ по маршрут ГКПП М. Търново – Истанбул – Анкара. Нощен преход.

Пристигане в столицата Анкара и пешеходна обиколка – Цитаделата, символа на Анкара – най-старата част на града, Музея на анадолските цивилизации – експозициите представят артефакти от времето на палеолита и неолита. Посещение на мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република”. Свободно време.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2 /17.10./: Закуска.

Отпътуване за Юргюп, със спирка по пътя за снимки на „Туз Гьолу” /Соленото езеро/.

Юргюп е разположен сред невероятен пейзаж от „вълшебни комини“ и скали с невероятни причудливи форми, ваяни хиляди години от природните сили. Известен е с хубавото вино, ръчно изработените килими и с хотели и заведения поместени в скалите. Сред най-забележителните явления на региона са останките на подземни селища, някои от тях достатъчно големи, за могат да се настанят в тях до тридесет хиляди души. Общо четиридесет такива населени места, от села до големи градове, са били открити, но само няколко са отворени за посещение.

Най-известните са Деринкую и Каймаклъ /посещение на един от двата града/, които изобретателните обитатели са създали във вулканичен туф, напълно незабележими на 70-80 м под земята – мрежи от улици и тунели, водещи до подземни площади с различни функции, зърнохранилища, конюшни, църкви, кладенци, оръжейни, жилищни помещения, трапезария с изсечена в скалите маса, помещения за кухни и др. Счита се, че подземните градове датират от времената на хетите /1900- 1200 пр.н.е./ и са били използвани като убежища по време на нападения.

Настаняване в хотел. Вечеря. По желание посещение на традиционно заведение, с неограничена консумация на напитки, плодове, ядки и танци от различни региони на Турция. Нощувка.

Ден 3 /18.10./: Закуска.

Еднодневна обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод /допълнително заплащане/ –

Крепостта Учхисар, разположена на най – високото възвишение и най-голямото скално образувание, от където се открива удивителна гледка към цялата местност. В скалата се виждат издълбани църкви, както и жилища, много от които днес са дом на гълъби.

Посещение на Гьореме – музей под открито небе с богатство от скални църкви, най–старата от които е от 4 век: Църквата с ябълката, Църквата Св. Барбара с мотиви от Иконоборския период, Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус. Гьореме е поклонническо място с уникални пещерни селища, изсечени в скалите домове и цели дворци, под защитата на ЮНЕСКО, както и светини на православието: школата на свети апостол Павел, стенни образи на светци, Библейски сюжети в древни фрески и др.

Кратък престой при Долината на камилите.

Програмата продължава с Пашабаа и Зелве – природни феномени и музеи на открито – “приказни” скални комини, издигащи се на височина 30 – 40 метра, изсечени в скалите църкви и монашески килии, жилища и дори една джамия, което доказва мирното разбирателство на представителите на различни религии, живели там.

Посещение на грънчарско ателие в Аванос – „меката на грънчарството“, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността.

По желание посещение на ритуала на дервишите – „Сема”.

Вечеря. Нощувка.

Ден 4 /19.10./: Закуска.

Отпътуване за гр. Коня и посещение на музея на ислямския философ Мевляна Джелалeдин Руми от ХІІІ век. Създател на учението и Ордена на въртящите се дервиши – търсещи любов, толерантност и познание, чрез практиката на въртене – изпадайки в подобно на транс състояние.

Отпътуване за Ескишехир – градът на турския всепризнат и обичан хитрец Настрадин Ходжа. Името означава „Стар град“ и действително има добре съхранена стара част, която впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения. Ескишехир същевременно е и град със съвременен облик, град на университети и паркове, изключително цветен, красив и подреден. Едно от най-разкошните бижута на града са мостовете на река Порсук, които вечер се превръщат в цветна феерия.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 5 /20.10./: Закуска. Свободно време за разходка.

В ранния следобед отпътуване за Бурса – четвъртият по големина в Турция, модерен град, който същевременно е съумял да съхрани автентичните си културни богатства и очарованието на Ориента. Бурса е като оазис с много градини и паркове, поради което е наречен „Зелена Бурса“. Разположен е на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия – най-вече великолепни и висококачествени шалове.

Туристическа програма с екскурзовод за разглеждане на забележителностите – Кервансараите в центъра на града, най-голямата джамия –„УлуДжами”, която има 20 блестящи малки купола и забележителен фонтан във вътрешната й част, етнографския комплекс и панорамната площадка, където се намират гробниците на първите османски владетели Осман и Орхан бей. Свободно време за разходка, пазар и посещение на търговски център.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 /21.10./: Закуска. Свободно време.

Отпътуване за България.

Кратка спирка за финални покупки в Лозенград.

Пристигане вечерта в Бургас и Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

COVID 19

При влизане в Р Турция и Р България туристите е необходимо да представят:

– отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или

– бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или

– сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или

– официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

 

Необходими документи: валидна международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (оригинал + копие).

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус, с отпътуване от Варна и Бургас;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Анкара;

2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3/4* в Кападокия;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Ескишехир;

1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3/4* в Бурса;

посещение на Анкара, Коня, Ескишехир и Бурса;

фотопауза при Соленото езеро;

медицинска застраховка за лица до 65г.;

пътни и туристически такси;

представител на туроператора по време на пътуването.

Цената не включва:

Еднодневна обиколка на забележителностите на Кападокия – 25 евро/включва транспорт и екскурзоводско обслужване, входните такси се заплащат отделно/;

Турска вечер с неограничена консумация на напитки, танци от различни региони на Турция – 25 евро;

Ритуала на въртящите се дервиши „Сема“ – 20 евро;

Полет с балон –на запитване и при възможност и налични свободни места;

входни такси на туристическите обекти и лични разходи;

медицинска застраховка за лица над 69 год. – 18 лв.;

настаняване в единична стая – 145 лв.

Ориентировъчни входни такси: Крепостта  Учхисар – 15 TRL, Гьореме – 45 TRL, Подземен град – 35 TRL; Зелве – 15 TRL.

Цена:495 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата