Крушунски водопади, Деветашка пещера, Ловеч, Елена, Лясковски манастир Св. Св. Петър и Павел

 • krushunski-vodopadi-
 • Krushuna-3
 • Krushuna-5
 • Krushuna-4
 • Krushunski vodopadi
 • krushunski-vodopadi-33
 • krushunski-vodopadi-23
 • krushunski-vodopadi-1
 • Krushuna
 • Devetashka peshtera 2
 • Devetashka peshtera 3
 • Devetashka peshtera
 • Elena Chasovnikovata kula
 • Elena Gyneva kushta
 • Elena
 • Lovech

два дни / 1 нощувка

Ден 1: Отпътуване сутринта от Варна /ул. Антим I – 07:00ч./, Провадия /07:40ч./, Шумен /08:00ч./, Търговище /09:00ч./ към с. Крушуна.

Посещение на Крушунските водопади – едно от най – живописните кътчета на България, разположено до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. За удобство на туристите е изградена еко-пътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността. Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют. Изкачване по екопътеката, която отвежда всеки посетител към чудни местенца и природни красоти. Свободно време разходка в парка на водопадитe.

Следва посещение на още едно природно богатство – Деветашката пещера – една от най – големите в България, която по-скоро предизвиква представата за грандиозна постройка с купол, през чийто огромен и полуелипсовиден вход – около 30 на 35 м, влиза обилна светлина. Дълга е 2444 м и се простира на голямата площ от 20 400 кв.м. На тавана на главната галерия на пещерата има седем отвора, т.нар. Окна. Между седемте отвора има два, почти еднакви по големина, с формата на очи. През тях, през различните часове на деня, нахлува с различен наклон и в различно количество слънчева светлина. А нощем в главната галерия на Деветашката пещера проникват бледата лунна светлина и нежният блясък на далечни звезди. Очите на Бога – така народът е нарекъл тези два отвора.

Отпътуване за Ловеч – разположен красиво на река Осъм. Ловеч е градът, където през 1187 г. Византия подписва мирен договор с българите , като по този начин формално признава нейната независимост. Пешеходна разходка в архитектурно –историческия резерват „Вароша”.

Продължаване към град Елена. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Пешеходна разходка и разглеждане на забележителностите в Елена – притаен в горите на Еленския Балкан, само на 40 км от Велико Търново, но сякаш откъснат от шума и забързания живот на останалата част от съвременния свят, в живописната долина на Еленската река и съчетава в себе си многовековна история, традиции, останали непокътнати през вековете, и, разбира се, великолепна природа. Градът е основан преди попадането на България в пределите на Османската империя, като в периода между XVIII – XIX век е един от най-значимите търговски, занаятчийски и просветни центрове в страната. Свидетелства за богатото му историческо минало има буквално на всяка крачка – 129 съхранени сгради от Възраждането.

Около обяд отпътуване за Варна и спирка за посещение на Лясковски манастир „Св. св. Петър и Павел”.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 25 човека.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

 

Необходими документи: валидна лична карта

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус 3*

посещение на Крушунски водопади и Деветашка пещера

посещение на гр. Ловеч и Елена

посещение на Лясковски манастир „Св.св. Петър и Павел”

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи, медицинска застраховка, входни такси.

 

Ориентировъчни входни такси:

Крушунски водопади – възрастни 3 лв., пенсионери 2 лв; Студенти ученици – 2 лв. след предоставяне на документ /студентска или ученическа карта/;

Деветашка пещера: 3 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици.

Цена:99 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата