Крушунски водопади, Деветашка пещера, Ловеч, Хотнишки водопад, Старо Стефаново, Лясковски манастир

 • krushunski-vodopadi-
 • Krushuna-3
 • Krushuna-5
 • Krushuna-4
 • Krushunski vodopadi
 • krushunski-vodopadi-33
 • krushunski-vodopadi-23
 • krushunski-vodopadi-1
 • Krushuna
 • Devetashka peshtera 2
 • Devetashka peshtera 3
 • Devetashka peshtera
 • Старо Стефаново carkva1
 • Старо Стефаново carkva2
 • Старо Стефаново
 • Старо Стефаново2
 • Старо Стефаново3
 • Старо Стефаново-Popovata-1
 • Св.св. Петър и Павел
 • Лясковски манастир
 • Лясковски манастир2

2 дни / 1 нощувка

КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ – ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА – ЛОВЕЧ – АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ СТАРО СТЕФАНОВО – ХОТНИШКИ ВОДОПАД И ЕКОПЪТЕКА – ЛЯСКОВСКИ МАНАСТИР „СВ. СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ”

Ден 1: Отпътуване сутринта от Варна /ул. Антим I – 07:00ч./, Провадия /07:40ч./, Шумен /08:00ч./, Търговище /09:00ч./ към с. Крушуна.

Посещение на Крушунските водопади – едно от най – живописните кътчета на България, разположено до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. За удобство на туристите е изградена еко-пътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността. Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют. Изкачване по екопътеката, която отвежда всеки посетител към чудни местенца и природни красоти. Свободно време разходка в парка на водопадитe.

Следва посещение на още едно природно богатство – Деветашката пещера – една от най – големите в България, която по-скоро предизвиква представата за грандиозна постройка с купол, през чийто огромен и полуелипсовиден вход – около 30 на 35 м, влиза обилна светлина. Дълга е 2444 м и се простира на голямата площ от 20 400 кв.м. На тавана на главната галерия на пещерата има седем отвора, т.нар. Окна. Между седемте отвора има два, почти еднакви по големина, с формата на очи. През тях, през различните часове на деня, нахлува с различен наклон и в различно количество слънчева светлина. А нощем в главната галерия на Деветашката пещера проникват бледата лунна светлина и нежният блясък на далечни звезди. Очите на Бога– така народът е нарекъл тези два отвора.

Отпътуване за Ловеч – разположен красиво на река Осъм. Ловеч е градът, където през 1187 г. Византия подписва мирен договор с българите, като по този начин формално признава нейната независимост. Пешеходна разходка в архитектурно –историческия резерват „Вароша”.

Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2: Закуска. Посещение на Старо Стефаново, разположено на около 20 км от Ловеч, обявено за архитектурен резерват през 1982 г., като за паметници на културата са регистрирани 96 обекта – възстановени къщи, строени в началото и средата на XIX век с типичната за старопланинския район архитектура. Атракция за туристите са и традиционните открити пещи, построени непосредствено до двуетажните жилища. Неповторимата атмосфера допълват калдъръмената настилка на улиците, подпорните и оградните каменни зидове от суха зидария, външните стълби, водещи до чардаците, кепенците по прозорците и покритите с каменни плочи покриви.

Отпътуване за Хотнишки водопад, известен още под името „Кая бунар“ и възхитително красиво място. Самия водопад е образуван в ждрелото на река Бохот, където се извива и живописната екопътека над водопада. По желание и при подходящи условия разходка сред природата по Хотнишката екопътека.

Разглеждане на Лясковски манастир „Св.св. Петър и Павел” и отпътуване за Варна следобед.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 25 човека.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

 

Необходими документи: валидна лична карта

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус 3*

посещение на Крушунски водопади, Деветашка пещера и Хотнишки водопад

посещение на гр. Ловеч и Архитектурен резерват „Старо Стефаново“

посещение на Лясковски манастир „Св. Св. Петър и Павел”

водач – представител на фирмата-организатор.

 

Цената не включва:

лични разходи, медицинска застраховка, входни такси.

 

Ориентировъчни входни такси:

Крушунски водопади – възрастни 3 лв., пенсионери 2 лв.; Студенти, ученици – 2 лв. след предоставяне на документ /студентска или ученическа карта/;

Деветашка пещера: 3 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици и пенсионери.

Цена:87 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата