Международен маскараден фестивал КУКЕРЛАНДИЯ

  • Jambol
  • Jambol kukerlandia-1
  • Jambol kukerlandia-2
  • Jambol kukerlandia-3
  • Jambol
  • Jambol1
  • kukerlandia-Jambol4

 

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ е едно от най-значимите събития в културния календар на България. Той е втори по мащаби в страната и е единственият български маскараден фестивал, който се провежда всяка година без прекъсване повече от 20 години.
„Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника  Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.
Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”.

„Кукерландия“ е фестивалът, който предлага най-голямо разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света. През годините са участвали групи от Македония, Румъния, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.
Международното събитие завладява града, съчетавайки по колоритен начин хилядолетни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстри багри. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди чанове, хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина – кукери, сурвакари, джамалари, джоломари, бабугери, старци, мечки, васильовци, арапи, бразаи, дервиши, станчинари, чауши, къпачи и много други. Те изпълняват древни обичаи за плодородие в граничното време между зимата и пролетта. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, демонстрирайки своята уникалност и традициите на региона, който представя.

Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви – базари, конкурси, изложби и атракции.

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

Отпътуваме сутринта от Варна – ул. Антим I в 07:00ч., от гр. Бяла в 07:45ч., от Сл. бряг и Несебър в 08:30ч., от Бургас в 09:00ч.

Посещение на „Аква Калиде“ – Термополис, за който археолозите са доказали, че през вековете топлите минерални води и лечебната кал са използвани от император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, българската и османската епоха хората не са спрели да посещават мястото, заради лечебните свойства на минералните извори. 3D прожекция ще ни поведе на виртуална разходка през отминалите векове – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Продължаваме към най-важното събитие в програмата – Маскарадния фестивал „Кукерландия“ в гр. Ямбол. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България, както и много чуждестранни групи. Сред отличителните черти на събитието са гигантските кукерски маски – впечатляващи три-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Свободно време за разходка и разглеждане.

Отпътуване в късния следобед.

 

Цена: 33 лв. от Варна; 31 лв. от Бяла; 29 лв. от Слънчев Бряг, Несебър и Бургас.

 

Записването става с внасяне на пълният размер на сумата и издаване на ваучер за пътуването от страна на туроператорът.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40.

Краен срок за анулиране на пътуването, при несъбран брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

Програмата е предварителна и туроператорът запазва правото си на актуализация и промяна на цените при по-малък брой участници в групата, при покачване цените на горивата, при неблагоприятни атмосферни условия застрашаващи безопасността на пътуващите, както и в последователността на изпълнение на програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус;

посещение на гр. Ямбол;

посещение на Аква Калиде /входна такса се заплаща отделно – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери/;

водач – представител на фирмата – организатор.

Цената не включва:

лични разходи,

медицинска застраховка,

входни такси:

Аква Калиде – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери.

Цена:33 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата