Международен маскараден фестивал КУКЕРЛАНДИЯ

  • Jambol

През този ден ще посетим Международния фестивал Кукерландия в гр. Ямбол и „Аква Калиде“ край Бургас – посещение на Музейна експозиция „Банята на Сюлейман Великолепни” с 3D прожекция

Отпътуваме сутринта от Варна – ул. Антим I в 07:00ч.

Посещение на „Аква Калиде“ – Термополис, за който археолозите са доказали, че през вековете топлите минерални води и лечебната кал са използвани от император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, българската и османската епоха хората не са спрели да посещават мястото, заради лечебните свойства на минералните извори. 3D прожекция ще ни поведе на виртуална разходка през отминалите векове – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Продължаваме към най-важното събитие в програмата – Маскарадния фестивал „Кукерландия“ в гр. Ямбол. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България, както и много чуждестранни групи. Сред отличителните черти на събитието са гигантските кукерски маски – впечатляващи три-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Свободно време за разходка и разглеждане.

Отпътуване в късния следобед.

 

Цената включва:

транспорт с туристически автобус;

посещение на гр. Ямбол;

посещение на Аква Калиде /входна такса се заплаща отделно – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери/;

водач – представител на фирмата – организатор.

Цената не включва:

лични разходи,

медицинска застраховка,

входни такси:

Аква Калиде – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери.

Цена:35 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата