Международен маскараден фестивал КУКЕРЛАНДИЯ

  • Jambol

През този ден ще посетим Музея на солта в гр. Поморие, Международния фестивал Кукерландия в гр. Ямбол и „Аква Калиде“ край Бургас

Отпътуваме сутринта от Варна – ул. Антим I в 07:30ч. към Поморие. Ще разгледаме Музеят на солта, който представя древната анхиалска технология за производство и добив на морска сол – основен поминък на местното население в миналото, а в солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността и предлагат на посетителите висококачествени козметични продукти с основни съставки морска сол, лечебна кал и луга. От местния екскурзовод ще научим подробности и любопитни факти за възникването и развитието на този занаят, технологията и отделните етапи и процеси през който преминава солта, за да се стигне до крайния продукт.

Продължаваме към най-важното събитие в програмата – Маскарадния фестивал „Кукерландия“ в гр. Ямбол. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България, както и много чуждестранни групи. Сред отличителните черти на събитието са гигантските кукерски маски – впечатляващи три-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника.

Финалът на програмата ни ще бъде посещение на „Аква Калиде“ – Термополис, за който археолозите са доказали, че през вековете топлите минерални води и лечебната кал са използвани от император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, българската и османската епоха хората не са спрели да посещават мястото, заради лечебните свойства на минералните извори. 3D прожекция ще ни поведе на виртуална разходка през отминалите векове – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни. Отпътуване за Варна.

 

Записването става с внасяне на пълният размер на сумата и издаване на ваучер за пътуването от страна на туроператорът.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40.

Краен срок за анулиране на пътуването, при несъбран брой туристи – 3 дни преди датата на отпътуване.

Програмата е предварителна и туроператорът запазва правото си на актуализация и промяна на цените при по-малък брой участници в групата, при покачване цените на горивата, при неблагоприятни атмосферни условия застрашаващи безопасността на пътуващите, както и в последователността на изпълнение на програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус;

посещение на гр. Ямбол;

посещение на Аква Калиде и Музея на солта /входни такси за заплащат отделно/;

водач – представител на фирмата – организатор.

Цената не включва:

лични разходи,

медицинска застраховка,

входни такси:

Музей на солта – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери; Аква Калиде – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери.

Цена:36 лв.

Резервирай сега

Общо
  × лв.36 = лв.36