Легенди от Трансилвания

 • Turda salt
 • Sibiu 3
 • Sibiu 2
 • Sibiu
 • Alba Ulia
 • Alba Ulia 2
 • Turda_
 • Turda salt mine
 • turda-salt-mine-
 • Turda
 • Sighisoara 3
 • Sighisoara 2
 • Sighisoara
 • Sigishoara
 • Brashov
 • brasov-992811_1920
 • Brasov
 • Brasov market-

В Трансилвания се намират някои от най-добре запазените средновековни градове в Европа:

Брашов – ограден от върховете на Южните Карпати и блестящ с готическа, барокова и ренесансова архитектура, град богат на исторически забележителности, Брашов е едно от най-посещаваните места в Румъния.

Сибиу със своите калдъръмени улички и къщи в пастелни цветове и най-добрият музей на изкуството на Трансилвания – дворецът Брукентал. Сибиу е най-голямата и най-богатата от седемте оградени цитадели, построени през 12 век от немски заселници.

Музей на традициите и фолклорното изкуство АСТРА – оригинални жилища, работилници и църкви от цялата страна.

Алба Юлия – едно от най-старите селища в Румъния. Алба означава бяло и идва от времето, когато славяните наричат селището Белград (Белият замък). Юлия идва от името на румънския принц Гелу (на латински Юлий), който управлява земята около Алба Юлия през 10 век.

Сигишоара – украсена с цитадела на върха на хълма, тайни коридори и часовникова кула от 14 век. Това е и родното място на Влад Дракула, известен още като Влад Тепеш (Влад Цепеш), владетел на провинция Валахия. Именно той е вдъхновил Брам Стокър да създаде образа на граф Дракула.

4 дни / 3 нощувки със закуски

Сибиу – Куртя де Арджеш – етнографски комплекс АСТРА – Алба Юлия – солни мини в Турда – Сигишоара – Брашов

Ден 1: Отпътуване от Бургас /бензиностанция ОМВ до Метро – 04:00ч./, от Варна /ул. Антим I – 06:00ч./, от Шумен /5-ти км – 07:00ч./, от Русе /бензиностанция ОМВ – 08:30ч./ по маршрут Дунав мост – Питещи.

Попътна спирка за разглеждане на манастира в Св. Никола – архиерейски храм на владетелите на Влахия през 16 век, в градчето Куртя де Арджеш или „Дворец на река Арджеш“, който в средновековието е бил столица на влашката държава.

Следобед настаняване в хотел в Сибиу или район. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Посещение на Етнографски комплекс „Астра“ – музей на открито, разположен в красив парк, на чиято територия са разположени около 300 сгради – къщи, занаятчийски работилници, мелници и др. Експонатите са били демонтирани от различни райони в селото, за да бъдат реконструирани в музея и представляват исторически паметници.

След обяд разходка в гр. Сибиу – сгушен сред планините на великолепната Трансилвания, градът се извисява като едно изящно произведение на изкуството – с готическата си катедрала, великолепните и добре съхранени архитектурни образци и най-вече с атмосферата, която неусетно пренася посетителите в историята на града. Основан от германски заселници през 12г. и до днес е известен с немското си име Херманщадт. Старият град е изцяло запазен в оригиналния си вид и е под защитата на Юнеско. Разглеждане на централния площад, където се намират Йезуитската църква, Часовниковата кула и двореца Брукентал – бароков паметник, построен през 18в., днес превърнат в музей, площад Хует с най-забележителната сграда Евангелистката катедрала построена в Готически стил през XIV в.

Нощувка.

Ден 3: Закуска.

Посещение на Алба Юлия /Бълград/ – разглеждане на старата крепост на града, приютила католическата катедрала „Св. Михаил“, Националния музей на Обединението, където се подписва Трианонския договор за присъединяването на Трансилвания към Румъния, прокламирано с декларация на 01.12.1918г. и от тогава национален празник на Румъния, православната катедрала на коронясването на крал Фердинанд Първи и кралица Мария през 1922 г., библиотеката, княжеския дворец и др.

Отпътуване за гр. Турда и посещение на известните солни мини, туристическа атракция, с Виенско колело, разходка с лодка, оздравителен сектор и др. Мините са комплекс от 3 отделно обособени мини – мината Терезия, достигаща най-дълбоко, на 120 метра под земята. Мината Антон – на 108 метра и мината Рудолф – на 42 метра.

Настаняване в хотел в гр. Сигишоара или район. Нощувка.

Ден 4: Закуска.

Разходка в Сигишоара – един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, родно място на Влад Цепеш, с очарователна архитектура и исторически център, част от световното културното наследство на ЮНЕСКО. Свободно време за разходка из тесните криволичещи улички на града с основни туристически за бележителности: Цитаделата, Часовниковата кула, Църквата на Доминиканския манастир, Къщата на Влад Цепеш – Дракула, Венецианската къща, Покритото стълбище и Църквата на хълма.

Отпътуване за България. По пътя кратка спирка в гр. Брашов, където интерес представляват старинния главен площад и сградата на Старото кметство, Черната църква – най-голямата готическа църква в Румъния. Интересен факт, свързан с нашата история е, че тук е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон.

Пристигане в България вечерта.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 35 човека.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е. ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Туроператорът не носи отговорност при изгубен, забравен или повреден багаж.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

От Заповед РД-01-377/27.05.2021 от Министерство на Здравеопазването следва:

Всички български граждани могат да пътуват до Румъния и да се връщат в България без да представят документ за ваксинация, прекаран COVID или отрицателен PCR-тест или карантина.

 

Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност №РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус;

2 нощувки със закуски в хотел 2/3* Сибиу или район, при настаняване в двойни /тройни стаи;

1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Сигишоара или район, при настаняване в двойни /тройни стаи;

медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год.;

пътни и туристически такси;

водач/екскурзовод от агенцията.

Цената не включва:

входните такси на туристическите обекти;

доплащане за единична стая – 85 лв.

медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица над 69 год. – 15 лв.

 

Ориентировъчни цени на входните такси на туристическите обекти:

комплекса Астра – 25 lei;

Дворец Брукентал /Европейска художествена галерия – 22 lei /възрастни/;

Кулата на Кметството – 5 lei;

Алба Юлия – 22 lei;

солните мини в Турда – 30 lei;

родната къща на Влад Цепеш – 7 lei;

Църквата на Доминиканския музей – 5 lei;

 

Ориентировъчен курс: 1 румънска лея – 0,42 лв.

Цена:305 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата