Магията на Източни Родопи

 • Zlatograd-EAC2
 • Мезек 2
 • Мезек
 • Mezek2
 • Haskovo monument
 • Haskovo-uzcrkv1
 • Haskovo-uzcrkv2
 • kamenna-svatba
 • Perperikon 2
 • Perperikon
 • Zlatograd-EAC
 • Zlatograd-EAC3

Добрич – Варна – Бургас – с. Узунджово – Хасково – Каменната сватба –  Перперикон – Кърджали – Каменните гъби  – Златоград – Глухите камъни – Мезек – Бургас – Варна – Добрич

3 дни / 2 нощувки със закуски

С отпътуване от Варна, Добрич, Шумен и Бургас

ПРОГРАМА

1 ден

04.00ч. Отпътуване от Добрич, 05.00ч. Отпътуване от Варна, 07.00ч. – от Бургас към с. Узунджово.

Посещение на  Узунджовската църква.

Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви.  Една от тях е най-голямата селска църква в България – църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в село Узунджово. Тя е  единствената в страната,  в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Църквата впечатлява със своите размери, акустика и по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма.

Отпътуване за  Хасково.

Посещение на най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.

Свободно време за обяд.

Отпътуване за Перперикон, като по пътя се разглежда Каменната сватба в землището на с. Зимзелен – изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие.

Посещение с беседа от местен екскурзовод на  Перперикон – древно светилище, разположено на скалист връх с височина 470 м. Култовата дейност там започва през 5 хил. пр.н.е., свързана с култа към Бога Слънце. С изминаването на хилядолетията и развитието на цивилизацията храмовият комплекс се разраства и претърпява промени, за да стигнем до свидетелствата, които се откриват днес пред нас.

Настаняване в хотел в района на Кърджали. Свободно време. Нощувка.

2 ден

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите и отпътуване към природния феномен Каменните гъби. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Те са причудливи скални образувания, формирани в резултат от действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.

Отпътуване за Златоград, по пътя посещение на  храмов комплекс “Успение Богородично”, намиращ се в кърджалийския квартал “Гледка”. Там в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.

Пристигане в Златоград.

Посещение на музея на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15-ти до 19-ти век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В новия музей в Златоград е събрано всичко за българските войводи – от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода.

Свободно време за обяд и разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук могат да се  разгледат различни занаятчийници и Етнографският музей, който е в 100–те национални туристически обекта.

Отпътуване за  Ивайловград.  Настаняване в хотел . Свободно време. Нощувка.

3 ден

Закуска. Отпътуване към с. Мезек, по пътя посещение на  Тракийския скален култов погребален комплекс – Глухите камъни. Това е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и  дълъг цели 36км.

Глухите камъни – над 200 ниши, издълбани върху скален блок, древен град, светилище, пещера – утроба, средновековна църква и манастир. Място изпълнено с мистерии. Смята се, че е възникнал през ранножелязната епоха (1200 – 500 г. пр. Хр.). Бил е използван също през Античността и Средновековието. Преди няколко години на една от скалите в комплекса е открит уникален знак – петроглиф -изобразяващ символично ладия, пренасяща слънцето. Името на мястото – Глухите камъни – се свързва с факта, че там няма ехо!

Отпътуване към Гробницата при Мезек – най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.

В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІв. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Отпътуване по маршрут Бургас – Варна – Добрич

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава 2 дни преди отпътуване.

От Варна и Бургас Цена на човек в двойна/тройна стая дете до 4,99г. в стая с двама възрастни дете (5-11,99г.) в стая с двама възрастни Единична стая
Пакетна цена 155 лева 100 лева 125 лева 170 лева

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Условия на записване и начин на плащане: Внасяне на 30% депозит от общата цена на туристическия пакет при записване. Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване.

Пълна информация за пътуването (точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя не по-късно от 3 дни преди отпътуване;

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:  до 14 дни преди пътуването – 0%; 13 – 7 дни преди пътуването – 50% от пакетната цена; под 6 дни – 100%.

 

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и  последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

Цената включва:

Транспорт с лицензиран автобус;

1 нощувка със закуска в хотел в района на Кърджали;

1 нощувка със закуска в в  хотел в района на Ивайловград;

Посещение на Узунджовската църква;

Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково;

Възможност за посещение на Перперикон с местен екскурзовод (не са вкл. вх. такси);

Посещение на Каменната сватба и Каменните гъби;

Посещение на Храмов комплекс “Успение Богородично”, Кърджали;

Разглеждане на Етнографски ареален комплекс – Златоград;

Разглеждане на Глухите камъни;

Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек;

Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

Разходи от личен характер

Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):

– Мезек – Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв. за възрастни, 3 лв. за деца и пенсионери;

Етнографския музей в Златоград – 3 лв.;

– Перперикон- възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки.

Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

Цена:155 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата