Манастирите на Добруджа

  • Biserica_Manastirii_Dervent
  • Manastirea_Dervent
  • St-Andrei monastery
  • Constanta-
  • Constanca 3
  • catedrala-apostol-petar.pavel-constanta2
  • Constanca

еднодневна екскурзия

еднодневна автобусна екскурзия от Варна до Констанца с посещение на три манастира в района на Добруджа

ПРОГРАМА:
Отпътуване от Варна, ул. Антим I – 7.00 ч. по маршрут: Варна – Силистра – Констанца.

Към 9.30ч. пристигане на граничния контролно-пропусквателен пункт в края на град Силистра – древния Доростол – важен античен, средновековен и възрожденски, духовен и политически център.

Първата ни цел на румънска територия ще бъде красивият манастир Дервент, който се намира само на около 15 км. от българската граница по течението на река Дунав.

Манастирът е най-големият в Румънската част на южна Добруджа и е един от най-новите, но вече прочут с лековития си извор на “жива вода” и лечебните свойства на „божия камък”. От цяла Румъния, а вече и от България тук прииждат стотици вярващи, за да си наливат от водата и да пият за здраве. В специална пристройка към църквата на манастира е изолиран уникален камък, изтрит от пипане. Според преданието разпространено от вярващите, енергията му идвала от векове и от многобройните светци, чийто мощи са редом до антиката. Характерното за него е, че на големина расте сам във времето, защото поемал… човешките болки. Още в 3ти и 4ти век по долното течение на Дунав е имало голямо гонение на християни от римската власт, вкл. и в днешна Силистра, където почитат дванадесет доростолски светци-мъченици. В църквата към манастира е и гробът на румънския археолог Петре Дякону или Елевтерий Михаил. Той е с български произход – роден в пловдивското село Лясково, но после семейството му се преселва да живее в Румъния, където приема монашество. Игумен на манастира е в периода 1938 – 1959 и в 1990 г. Възстановява го след комунистическия период, когато манастирът е бил затворен, а сградите му – предадени за използване от местното земеделско стопанство. Въпреки това почитта на местните жители към светостта на мястото не е прекъснала. Манастирът е възстановен през 1990 г. и от тогава постоянно се разширява и благоукрасява. В манастира се съхраняват мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астион. Манастирското братство е от около 20 монаси.

Извън манастира се намира целебно аязмо, което според преданието е било извор, където св. Андрей кръщавал жителите по тези земи. На мястото на извора днес е построен красив параклис, на стените на който са изографисани: чудото с проглеждането на сляпо момче, когато се умило с аязмена вода, проповедта на св. Андрей в Добруджа и мъченичеството на св. Дасий.

Отпътуване за манастира и пещерата на св. Андрей. Пристигане около 13ч. Свободно време за разглеждане на манастира.

В пещерата на св. Андрей, според преданието светият апостол е живял известно време, докато е разпространявал Благата вест сред народите на Балканите. Целите стени на пещерата са изпълнени с поставени икони на признателни поклонници.

Манастирския комплекс от сгради и храмове, сам по себе си впечатлява с монументалността си. В средата на манастира е изграден огромен храм, осветен през 2006 г. В него се пазят частици от мощите на св. Андрей.

Над аязмото, намиращо се в околностите на манастира е изграден красив храм.

След 20 км е манастира на Св. Апостол Филип – прекрасен, изрисуван отвън, в криптата на който се намират мощите на много светци.

14.30 ч. отпътуване за Констанца – пристигане в 16.00ч. Пешеходна разходка в централната част на града с Пристанището, Казиното построено между 1904 и 1910 г.; Аквариумът; Генуезкият фар построен през 1860 г.; катедралния храм Св. Петър и Павел, площад „Овидий” – Археологическият музей, Джамията Махмудие.

Отпътуване за Варна в 17.00 ч. Пристигане на Антим I около 21.30 ч .

 

Деца до 10 години – 10 лв. отстъпка.

 

Необходими документи: валидна лична карта; За лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено пълномощно от двамата или липсващия родител, акт за раждане и ксерокопие на тези документи и задграничния паспорт или личната карта.

Полезна информация:
· Обменен курс лея/лев – 1 лея =около 0,50 лв.
· Разстояние Варна – манастир Св. Андрей Първозвани (около 200 км)
· Разстояние Манастир Св. Андрей – Констанца – 85 км, Констанца – Варна около 160 км

За записване– 50 % аванс.
Агенцията си запазва правото на промени на цената и последователността на програмата по независещи от нея причини и при непостигнат минимален брой туристи и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
Екскурзията ще се осъществи при минимум 16 записани.

Цената включва:
Транспорт с автобус или микробус, според записания брой туристи;
Пешеходна обиколка на Констанца;
Посещение на манастирите Дервент – Галица, Св. Филип, Св. Андрей Първозвани
водач / екскурзовод
Медицинска застраховка.

Цената не включва:
Лични разходи
Входни такси за музеи и обекти, посещавани по желание:
Археологически музей Констанца – 11 леи; Джамията Махмудие – 5 леи.

Цена:45 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата