остров Света Анастасия, Несебър, Антична крепост на нос Свети Атанас, Бяла

  • nesebar-
  • несебър
  • Несебър2
  • бяла крепост
  • бяла крепост1
  • Св. Анастасия 2

еднодневна екскурзия

Отпътуване сутринта от Варна /ул. Антим I – 07:00ч./ за Бургас.

*По желание и предварителна заявка пътуване с корабче до Остров Света Анастасия, който се намира в Бургаския залив в Черно море изграден от вулканични скали. Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират. На Света Анастасия има три скални феномена, известни като Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Някои вярват, че на Острова съществуват две подземия, чийто вход е много добре замаскиран и никой не може да проникне до тайните им. Досега обаче те не са открити. Света Анастасия е единственият български остров, на който има църква – “Успение Богородично”, която е част от съществувал някога там манастир. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от 15 век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. За стенописите в църквата се предполага, че са от 14-ти век. Свободно време за разходка и разглеждане на забележителностите на острова. *Туристите, които не желаят да посетят острова, ще разполагат със свободно време в Бургас.

Връщане в Бургас и отпътуване за Несебър. Пешеходна разходка из стария град Несебър, разположен на полуостров и считан за един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години, наричан Месамбрия. По време на цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес.

Последната спирка е в град Бяла, за разглеждане на Античната крепост на нос Св. Атанас, която е датирана като ранновизантийска и е част от голямата военно – отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І. При разкопките тук са открити три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, цели улици и различни по предназначение сгради. Най-силно ще ви впечатли начинът, по който този древен пристанищен град, доскоро скрит на метър и половина под земята, е възстановен. Автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Пристигане във Варна следобяд.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 15 човека.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената включва:

транспорт с туристически микробус или автобус 3*;

посещение на Античната крепост в Бяла /входната такса се заплаща/;

пешеходна разходка в Несебър;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи, медицинска застраховка, входни такси.

Ориентировъчни входни такси:

Антична крепост в Бяла – 5 лв./възрастни, 3 лв./учащи и пенсионери;

Билет за корабче до остров Света Анастасия – стандартен билет 14 лв.; учащи и пенсионери – 10 лв.; деца до 7 год. – 3 лв.;

Билет за вход в музея на остров Света Анастасия – 6 лв.; ученици и пенсионери – 3 лв.; деца до 7 год. – 1 лв.

Цена:29 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата