Несебър – о-в Св. Анастасия – манастир Св. Георги, Поморие – Антична крепост, Бяла

  • nesebar-
  • несебър
  • Несебър2
  • бяла крепост
  • бяла крепост1
  • Св. Анастасия 2

Несебър – остров Света Анастасия – манастир Свети Георги Победоносец в Поморие – Антична крепост Бяла 

еднодневна екскурзия

Отпътуване сутринта от Варна /ул. Антим I – 07:00ч./ за Бургас.

*По желание и предварителна заявка пътуване с корабче до Остров Света Анастасия, който се намира в Бургаския залив в Черно море изграден от вулканични скали. Островът е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират. На Света Анастасия има три скални феномена, известни като Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Някои вярват, че на Острова съществуват две подземия, чийто вход е много добре замаскиран и никой не може да проникне до тайните им. Досега обаче те не са открити. Света Анастасия е единственият български остров, на който има църква – “Успение Богородично”, която е част от съществувал някога там манастир. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от 15 век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. За стенописите в църквата се предполага, че са от 14-ти век. Свободно време за разходка и разглеждане на забележителностите на острова. Връщане в Бургас.

Отпътуване за Несебър и спирка за разглеждане на манастир„Свети Георги“ – една от най-уникалните и старинни обители в цяла България. Този забележителен паметник на културата се намира в град Поморие и е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България. Началото на днешната мъжка обител е поставено през 1856 година. Местните легенди разказват интересни истории, свързани с основаването на манастира. Най-разпространена сред тях гласи, че по тези земи през VIII век се заселил турчинът Селим бей, който изградил голям чифлик. Макар че бил много богат, страдал от тежка болест, от която дори парите не можели да му помогнат да оздравее. Но една вечер неговият ратай на име дядо Нено сънувал млад момък на бял кон – Свети Георги, който му посочил къде в двора на чифлика имало изворна вода, с необикновени лечебни свойства. На следващия ден възрастният човек отишъл на същото място от съня си и там открил мраморен барелеф на свети Георги. Когато го отместил видял, че от долу наистина извира чудата вода, благодарение на която Селим бей се изправил отново на крака. Като знак за благодарност последният наредил да бъде издигнат малък параклис, а по-късно сменил своята вяра с християнската и заедно със синовете си станали първите монаси в обителта. Не след дълго манастирът се разраснал и добил по-големи размери.

Пешеходна разходка из стария град Несебър, разположен на полуостров и считан за един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години, наричан Месамбрия. По време на цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес.

Последната спирка е в град Бяла, за разглеждане на Античната крепост на нос Св. Атанас, която е датирана като ранновизантийска и е част от голямата военно – отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І. При разкопките тук са открити три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, цели улици и различни по предназначение сгради. Най-силно ще ви впечатли начинът, по който този древен пристанищен град, доскоро скрит на метър и половина под земята, е възстановен. Автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици. Пристигане във Варна вечерта.

*Туристите, които не желаят да посетят острова, ще разполагат със свободно време в Бургас.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 25 човека.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически микробус или автобус 3*;

посещение на Античната крепост в Бяла /входната такса се заплаща/ и манастир „Св. Георги Победоносец“ в Поморие;

пешеходна разходка в Несебър;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи, медицинска застраховка, входни такси.

Ориентировъчни входни такси:

Антична крепост в Бяла – 3 лв./възрастни, 2 лв./учащи и пенсионери;

Билет за корабче до остров Света Анастасия – стандартен билет 14 лв.; учащи и пенсионери – 10 лв.; деца до 7год. – 3 лв.;

Билет за вход в музея на остров Света Анастасия – 6 лв.; ученици и пенсионери – 3 лв.; деца до 7год. – 1 лв.

Цена:25 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата