Планински приказки и легенди

 • Мелник
 • банско
 • Банско
 • хотел
 • улица
 • лещен
 • рупите1
 • Rupite_1
 • мелник
 • kordopulova_kasta_DSC04996
 • Melnik-

Банско – Гоце Делчев – Лещен – Ковачевица – Никополис ад Нестум – Мелник – Рупите – Роженски манастир – църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

Ден 1: Отпътуване рано сутринта от Варна и Бургас. Регулярни спирки по пътя за почивка и дезинфекция на превозното средство. Следобед пристигане в Банско – пешеходна разходка из старата част на града, където се намира църквата „Света Троица, построена през 1835 г. и часовниковата кула. По желание посещение на къщите – музеи „Никола Вапцаров” и „Неофит Рилски“. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка. Нощувка.

Ден 2: Закуска. Свободно време в Банско или по желание целодневна екскурзия до Ковачевица – Лещен – Гоце Делчев /допълнително заплащане/. Лещен и Ковачевица са разположени сред удивително красива природа в прегръдката на планините Родопи и Пирин, там където се срещат тишина, хармония в природата и български традиции. Селищата са обявени за Исторически и архитектурен резерват и привличат с автентичния си вид, архитектура и добре съхранени стари каменни къщи, покрити с прецизно подредени каменни плочи. Атмосфера и дух запазени от епохата на Възраждането /XVIII – XIX век/, в която неусетно ще Ви пренесе приятна разходка из тесните калдъръмени улички. В гостоприемната кръчма ще опитаме вкусните местни гозби и изкушаващо сладко от боровинки. Отправяме се обратно към Банско, но преди това ще разгледаме останките на римски град Никополис ад Нестум – „Град на победата при Места”, основан през 106 г. от император Траян в чест на победата му над даките и единствения разкрит античен град в Родопите от периода на римското владичество. Нощувка.

Ден 3: Закуска. Свободно време в Банско или по желание екскурзия до Мелник, Рупите, Роженски манастир и с. Златолист /допълнително заплащане/. Рупите – живописна местност, която е обвита в загадъчна мистика и енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10км от Петрич. Местността се свързва с името на Пророчицата Ванга – тук се намира построеният от нея храм “Св. Петка Българска” и къщата, в която е приемала нуждаещите се хора. Престой в най – малкият град в България и културно- исторически резерват Мелник, който очарова с пейзажа на Мелнишки пясъчни скали, привлекателните старинни къщи с богата архитектура, прекрасната природа и хубавото червено вино. По желание посещение на Кордопуловта къща от 18 в., собственост на богат мелнишки род. Къщата се състои от четири етажа и разполага със собствена винарска изба, представляваща лабиринт от каменни тунели, които съхраняват множество дървени бъчви. Посещение на Роженски манастир „Рождество Богородично“ – най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища в България. Предполага се, че е основан по времето на Деспот Алекси Слав /12-13 в./. Роженският манастир има своята чудотворна икона-защитничка – “Дева Мария”. Тя е точно копие на “Св. Богородица Портаитиса”. /Изкачване пеша от паркинга за автобуси/микробуси около 1 км/. В непосредствена близост до Роженския манастир се намира църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, построена по инициатива на Яне Сандански и в чийто двор се намира гробът му. Връщане в Банско. Посещение на с. Златолист и храма Св. Георги, известни с историята на Преподобна Стойна. Със своите способности тя е пророкувала и помагала на много хора. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. В средата на черквата под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел. Има поверие, че когато се стъпи върху нея има лечебно излъчване. Връщане в Банско. Нощувка.

Ден 4: Закуска. Отпътуване към малкото село Добърско, чийто първи заселници, според преданията са били ослепените Самуилови войници, които заради суровата зима спират там своя преход към Рилския манастир. В днешно Добърско те намират лековита вода, която успокоява болките в очите им и те остават, полагайки основите на прочутата Добърска школа за слепи певци. Ще посетим уникалната средновековна църква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, включена в списъка на стоте национални туристически обекти. Тя е построена през 1614г., но има предположения, че годината на строителство е 1122г. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Отпътуване към Варна и Бургас.

 

Информация:

Условия за записване: депозит – 30%; доплащане до 10 дни преди пътуване. Минимален брой участници за осъществяване на пътуването – 18 туристи.

Всички допълнителни екскурзии се организират при мин. 15 чов., когато пътуването се осъществява с микробус, мин. 20 чов., когато пътуването се осъществява с автобус.

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператора запазва правото си на актуализация при по-малък брой участници, при промени в цената на горивата, при възникнали и независещи от него обстоятелства. Програмата като цяло не е подходяща за хора с ограничена подвижност.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002156 в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43,  тел:02/9651 525.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус или микробус;

3 нощувки и закуски в Банско в хотел 3* при настаняване в двойна стая;

посещение на с. Добърско и Банско;

водач – представител на фирмата – организатор.

 

Цената не включва:

входни такси на посещаваните обекти;

целодневна екскурзия до Лещен, Ковачевица, Никополис ад Нестум и Гоце Делчев – 15 лв.;

целодневна екскурзия до Мелник, Рупите и с. Златолист – 20 лв.;

лични разходи;

медицинска застраховка;

настаняване в единична стая – 45 лв.

 

Цена за деца до 10 год., настанени в стая с двама възрастни – 140 лв.

Ориентировъчни цени на входни такси: къща – музей „Никола Вапцаров“ – 3 лв.; къща –музей „Неофит Рилски“ – 3 лв.; Кордопуловата къща – 3 лв.; Църквата в Добърско – 5 лв.

Цена:175 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата