Планински приказки и легенди

 • Банско
 • банско
 • bansko-ski-sezon
 • банско1
 • банскоизглед
 • банскопанорама
 • банскоулей
 • Банскоцърква
 • езеро
 • лещен
 • пирин
 • покриви
 • хижа вихрен
 • хижа вихрен1

Банско – Лещен – Ковачевица – Родопска теснолинейка – Велинград – църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско – Байкушева мура – х. Вихрен – езеро Окото – Бъндерица

3 дни / 2 нощувки

Ден 1: Отпътуване рано сутринта от Варнa и Бургас.

Спирка в малкото селце Добърско, чийто първи заселници, според преданията са били ослепените Самуилови войници, които заради суровата зима спират там своя преход към Рилския манастир. В днешно Добърско те намират лековита вода, която успокоява болките в очите им и те остават, полагайки основите на прочутата Добърска школа за слепи певци.

Ще разгледаме уникалната средновековна църква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, включена в списъка на Стоте национални туристически обекти. Тя е построена през 1614г., но има предположения, че годината на строителство е 1122г. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.

Следобед пристигане в Банско. Настаняване в хотел.

По желание пешеходна разходка из старата част на града, където се намира църквата „Света Троица”, построена през 1835 г., Часовниковата кула, къщите – музеи „Никола Вапцаров” и „Неофит Рилски“.

Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Свободно време в Банско или програма по желание:

– х. Вихрен – езеро Окото – Байкушева мура – Бъндерица /организира се при подходящи метеорологични условия/: изкачване с микробус да хижа Вихрен – сред най-популярните и посещавани хижи в България. Разположена на 1972 м надморска височина, на брега на река Бъндерица, в подножието на едноименния първенец на Пирин и е удобен изходен пункт както за него, така и за много други туристически маршрути към вътрешността на планината. Пешеходен преход до езеро Окото /30 – 40 мин. в едната посока/ – езеро с ледников произход, разположено на 2075 м надм. височина – най- ниско разположеното езеро от групата на Бъндеришките езера. Окото е едно от езерата в Национален парк „Пирин”, които се радват на най-голям туристически интерес. Спирка за снимки при най-старото иглолистно дърво в България – Байкушева мура, на възраст 1300 год., височина – 18.8 м, обиколка – 7,24 м. Историите разказват, че дървото е наречено на името на лесовъда Костадин Байкушев, който го открива през 1897г. Време за вкусен обяд. Връщане в Банско.

– екскурзия до Ковачевица – Лещен – Огняново/допълнително заплащане/. Лещен и Ковачевица са разположени сред удивително красива природа в прегръдката на планините Родопи и Пирин, там където се срещат тишина, хармония в природата и български традиции. Селищата са обявени за Исторически и архитектурен резерват и привличат с автентичния си вид, архитектура и добре съхранени стари каменни къщи, покрити с прецизно подредени каменни плочи. Атмосфера и дух запазени от епохата на Възраждането /XVIII – XIX век/, в която неусетно ще Ви пренесе приятната разходка из тесните калдъръмени улички.

Връщане в Банско. Нощувка.

Ден 3: Закуска.

Освобождаване на стаите.

Пътуване с Родопска теснолинейка от Банско до Велинград – романтично приключение от миналия век. Живописно, впечатляващо и незабравимо пътешествие назад във времето сред дивната красота и уникална природа по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България. Теснолинейката Септември – Добринище е включена в списъка с най-интересни железопътни линии в Европа и е с обща дължина 124,7 км. Преминава през 3 планини – Родопите, Рила и Пирин и през територията на седем общини. От Септември до Велинград линията минава по дефилето на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, висока 1276 м над морското равнище. От там по поречието на река Места, теснолинейката достига до Разложката котловина, в полите на Пирин, където е и крайната и гара. Свободно време във Велинград за разходка и обяд.

Отпътуване към Варна и Бургас.

 

Цена за деца до 10 год., настанени в стая с двама възрастни – 100 лв.

 

Условия за записване:

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването – 16 туристи.

Допълнителни екскурзия до Лещен и Ковачевица се организира при при мин. 12 човека;

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 15 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна лична карта.

 

Програмата е предварителна и туроператора запазва правото си на актуализация при по-малък брой участници, при промени в цената на горивата, при възникнали и независещи от него обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица № 03700100003408 в ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 0700 17 241.

Цената включва:

– транспорт с комфортен туристически автобус или микробус;

– 2 нощувки и закуски в хотел 3/4*в Банско при настаняване в двойна / тройна стая;

– водач – представител на фирмата – организатор;

– медицинска застраховка и туристическа такса.

Цената не включва:

– входни такси на посещаваните обекти;

– екскурзия до Лещен, Ковачевица и Огняново – 10 лв.;

– транспорт с микробус до х. Вихрен – Байкушева мура – Бъндерица – 16 лв. /двупосочно/;

– настаняване в единична стая – 45 лв. за целия престой.

 

Ориентировъчни цени на входни такси:

къща – музей „Никола Вапцаров“ – 3 лв.;

къща –музей „Неофит Рилски“ – 3 лв.;

еднопосочен билет за теснолинейка Банско – Велинград – 4,20 лв., за деца до 6 год. – безплатно, за деца над 7 год., ученици, студенти, пенсионери –50% отстъпка.

Цена:165 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата