Плиска, Овеч, Провадия, Международен фестивал в Исторически парк

  • Овеч 3
  • овеч2
  • овеч
  • Плиска 2
  • Плиска 1
  • плиска базилика
  • плиска
  • двор кирилица
  • дворкирилица1
  • дворкирица2

еднодневна екскурзия

ПЛИСКА – ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА – ОВЕЧ – ПРОВАДИЯ СОЛНИЦАТА – МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ В ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК

Отпътуваме сутринта от Варна в 08:00ч. /ул. Антим I/ за Провадия.

Изкачване до крепост „Овеч“ – солидна крепост, издигната в късноантичната епоха. Тя получила доста прозаичното име Проватон, което на гръцки означава “Овча крепост”, византийците я наричали Проват, българите – Овеч, а турците – Таш Хисар. Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Най-силният период на Овеч е през ХІІ–ХІV в., когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона.

Посещение на праисторическият комплекс Солницата в Провадия (посещението на комплеска е безплатно), който представя историята на най-стария солодобивен център в Европа (5600 – 4350г пр.Хр.), превърнал се в първия праисторически градски център на нашия континент (4700 – 4350 г. пр.Хр). Състои се от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Заема площ около 300 дка възникването и развитието на комплекса са пряко свързани с най-голямото и всъщност единствено находище на каменна сол на Източните Балкани. Тази кратка характеристика на археологическия паметник е формулирана въз основа на 16-годишни теренни проучвания и го определя като един от най- значимите праисторически обекти в Югоизточна Европа.

По обяд отпътуване за Плиска – първата българска столица. Средновековният град е възникнал като населено място след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, най-многолюден и за тогавашните мащаби – огромен град. Построен е с 3 укрепления, като първото представлява външен земен ров, в който са живеели в землянки жителите на столицата. Вътрешният град е бил обграден с 12-метрови стени, от които днес са възстановени само 4м от тях.

Ще посетим и разгледаме Национален историко – археологически резерват „Плиска“, както и „Двора на Кирилицата“.

Последната спирка за деня ще бъде в с. Неофит Рилски*, където в близост до Исторически парк ще се проведе Международен античен и средновековен фестивал /*важи само за дата 19.06./. По време на фестивала ще бъдат пресъздадени бита и културата, военното дело и обичаите на хората населявали българските земи от Античността и времената на блестящата тракийска цивилизация и Древен Рим, до залезът на вековното Българско средновековно царство в края на XIV – XV век. В оживяването на историята по време на трите фестивални дни, ще вземат участие повече от 280 реконструктори – войни, занаятчии и творци от България, Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Франция и Ирландия. /Посещението на фестивала не е обвързано със закупуването на билет за вход в Исторически парк/

 

Информация:

За да се достигне до крепостта „Овеч“ се върви пеша и се изкачват стълби. Необходими са подходящи обувки!

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: лична карта

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

 

Цената включва:

Транспорт с туристически автобус или микробус;

Представител на фирмата-организатор по време на пътуването.

Цената не включва:

Входни такси и билети за туристически обекти;

Медицинска застраховка

Разходи от личен характер

Ориентировъчни цени на входни такси:

Крепостта „Овеч“ – възрастни – 2 лв.,ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.

Национален историко-археологически резерват „Плиска“: възрастни – 5 лв.; учащи – 2 лв.; двама родители с едно и повече деца – 9 лв.; един родител с две и повече деца – 7 лв.

Двора на Кирилицата: възрастни – 8 лв.; ученици и пенсионери – 4 лв.; деца до 7 години – безплатно

 

Цена:23 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата