Пловдив, Паничище, Седемте рилски езера, Рилски манастир, Сапарева баня, Цари Мали Град

 • rilski ezera
 • Plovdiv-teatar
 • plovdiv-stariq-grad-2
 • Plovdiv-stariq-grad-1
 • Plovdiv-B.3
 • Plovdiv_fontan
 • Plovdiv-
 • Rilski manastir
 • Rilski manastir 2
 • rilski ezera 2
 • rilski ezera 3
 • vodopad Goritsa
 • vodopad Goritsa2
 • Sapareva_banya

Обаянието на Рила е предизвикало редица поети да напишат своите паметни творби, както и художници да запечатат омайната красота на планината на своите платна. Със сигурност няма българин, който да не е чувал за Рила планина. Със своя връх Мусала, издигащ се на 2925м. височина, Рила е неоспоримият първенец сред всички планински масиви.

Всяка година това прекрасно кътче привлича с райската си планинска красота хиляди български и чуждестранни туристи от целия свят, запалени планинари и фенове на приключенията сред природата и планинската тишина.

Рила планина е първа по височина на Балканския полуостров и пета сред планините в Европа. Преди нея в класацията е вулканът Етна с 3340 метра височина.

На територията на планината се намира природен резерват “Рила„ – най-големият по мащаби от общо всички национални паркове в страната. Той се разполага между 800 и 2925 м надморска височина в едни от най-високите и централните части на Рила. На територията му се намират около 120 естествени езера, по-голямата част от които произхождат от ледниковия период.

Ден 1: Отпътуване рано сутринта от Варнa и Бургас. Регулярни спирки по пътя за почивка и дезинфекция на превозното средство.

Пристигане в Пловдив по обяд. Свободно време или по желание пешеходна разходка из Стария Пловдив – античния стадион на площад „Джумаята”, форума на античния Филипопол, римските мозайки, Античния театър, Балабановата къща, къща „Хиндлиян” и др. Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до днешни дни. Основан е преди Рим, Атина и Константинопол и според някои сведения е съвременник на Троя и Микена. Най-старите следи от селище са от неолита, т. е. от близо 6000 г. пр. Хр., а първото цивилизовано селище Евмолпия е основано от траките около 1200 г. пр. Хр. Те са и най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Първото сериозно развитие на града се осъществява при Филип Македонски, но сериозният подем е по времето на Римската и Византийската империя.

Пристигане в Паничище. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Свободно време или по желание изкачване с лифт до х. Рилски езера. Следва пешеходен преход /около 1.5 ч./ със стръмен начален участък /30 мин./ до ез. Бъбрека. По пътя се разкрива красива панорама от високо към Седемте Рилски езера. Според възможностите някои от участниците остават за почивка на Бъбрека. Останалите се изкачват на Езерния връх /1ч./, откъдето се виждат всички седем езера. На връщане към лифтената станция се минава през циркуса покрай Близнаците, Трилистника и Рибното езеро.

Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3: Закуска.

Свободно време или по желание екскурзия до Рилски манастир и водопад Горица.

Рилският манастир е един от символите на България, разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята и е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва. Пешеходна разходка по изградена еко – пътека до обособено място с красив изглед към водопада. Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител. След смъртта му през 946 г., св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение. През вековете Рилският манастир бил духовният, просветен и културен център България.

Спирка в Сапарева баня, където се намира единственият по рода си на Балканския полуостров гейзер-фонтан, като температурата при неговия извор е 103°С, което го прави най-горещият в Континентална Европа.

Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4: Закуска.

Отпътуване за Цари Мали Град – реставрирана антична крепост край самоковското село Белчин. Комплексът включва няколко обекта – средновековната църква „Света Петка“, Етнографския комплекс и късноантичната крепост Цари Мали Град. Археологическите проучвания на хълма “Св. Спас” показват, че изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент /364-378 г./. Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Селището е възникнало благодарение на минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя. Крепостта се намира в близост до древния военен, търговски и съобщителен път от Рим към Константинопол. Свободно време за разходка из парка.

Отпътуване около обяд за Варна и Бургас.

 

Цена за деца до 7 год., настанени в стая с двама възрастни – 100 лв.

 

Допълнителна информация:

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването – 30 туристи.

Всички допълнителни екскурзии се организират при при мин. 12 туриста;

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност. Преходът е подходящ за туристи, които нямат здравословни проблеми. Препоръчително е да се носи удобни затворени туристически обувки (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип), щеки за ходене, топли дрехи, слънцезащитни средства, дъждобран.

При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 15 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператора запазва правото си на актуализация при по-малък брой участници, при промени в цената на горивата, при възникнали и независещи от него обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус;

3 нощувки със закуски в Паничище или Сапарева баня в хотел 3* при настаняване в двойна стая;

посещение на гр. Пловдив;

посещение на Цари Мали град;

водач – представител на туроператора.

Цената не включва:

входни такси на посещаваните обекти, билет за седалков лифт и лични разходи;

целодневна екскурзия до Рилски манастир, водопад Горица и Сапарева баня– 15 лв.;

доплащане за вечери – 35 лв. /общо за трите нощувки/

настаняване в единична стая – 60 лв. за целия престой.

Ориентировъчни цени на входни такси:

седалков лифт „7-те Рилски езера“: двупосочен билет – 20 лв. / възрастни, 12 лв. – ученици и пенсионери;

Цари Мали Град: фуникуляр – 4 лв./възрастни, 2 лв./ученици, студенти и пенсионери;

Цена на билета за комплекса: обходен билет – 6 лв./възр., 3 лв. – ученици, студенти и пенсионери; вход за крепостта – 4 лв./възр., 2 лв. – ученици, студенти и пенсионери – 2 лв., Деца под 7 години – безплатно;

комбиниран билет за посещение на 5 обекта по избор в Стария град Пловдив – 15 лв./възр., 5 лв. – учащи.

Цена:190 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата