Краков и солна мина Величка, от Варна и Бургас

  • krakow-1
  • krakow
  • krakow-
  • wieliczka_1
  • wieliczka
  • wieliczka_

Пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война, Краков запазва своето историческо очарование, а почитателите на архитектурата се удивляват на чудната смесица от стилове, запазена и до днес. Замъци, катедрали, изкуство и култура се сливат в едно и ви уверяват, че това е най-красивият исторически град на Полша, а може би и не само там.

1 ден: В 5.30 ч. събиране на Антим I, за да се отправим в посока Бургас, откъдето ще летим за Краков. Полет в 09.20 ч. Кацане в 10.05 ч. Трансфер от летище до хотела 3*, разположен в непосредствена близост до главния площад на този очарователен полски град.
Свободно време или по желание в 12.30 ч. oбзорна пешеходна четиричасова обиколка на Стария град – По кралския път.

Главният площад на Краков „Рунек Гловни“ е същинска антикварна рядкост и един от най-красивите площади в света. Както и в миналото, така и днес това е центърът на градския живот в Краков – цветя, преливащи от висналите саксии, кокетни ресторантчета и железни лампи, които вечер осветяват площада. Сякаш влизате в приказка, крачейки по павираните улици. И, въпреки че всички 47 сгради около площада представляват разкошен отпечатък от различните архитектурни стилове, има няколко, които са от особено значение.

Готическата кула доминира над Главния площад. Тя е единствената оцеляла част от сградата на кметството от XIII век. Масивната готическа кула завършва с бароков купол и ако сте много, много наблюдателни най-вероятно ви се струва малко… наклонена. И сте прави, макар че наклонът е само 55 см. Причината? Силен вятър през 1703 година. Най-горната наблюдателна част на кулата е отворена за посетители, така че можете да се насладите на невероятната гледка. И тъй като кулата е част от Историческия музей на Краков, можете да разгледате и тематична изложба „Сукеннице“, или редиците от многобройни магазини, считани за най-стария търговски център в света, са в бизнеса от над 700 години. Първоначалната готическа фасада е опустошена в пожар и през XVI век всичко е реставрирано в красивата ренесансова сграда, която виждате днес.

Друга вдъхновяваща сграда на площада е доминиращата готическа базилика „Дева Мария“. Първата църква, от която е започнал строежът на днешната базилика е била тук още от края на XIII век, но след татарските нападения е разрушена. Така започва нейното готическо прераждане, което продължава 500 години… Шедьоврите изискват време. Поглеждате към двете ѝ различни кули. „Защо са различни?”, мислите си. Обект са на легенда, разбира се. Двама братя строели кулите, като по-възрастният направил стабилна основа, за да издигне по-висока кула, а по-младият искал да бъде по-бърз, затова не се постарал с основите. Когато били на път да приключат, кулата на по-големия брат вече била по-висока и здрава и когато погледнал отгоре над града, казал на брат си, че е толкова доволен, че ще се премести в Краков. „Ще видим“, отговорил по-младият. На другия ден само малкият брат се появил на строежа, а от другия нямало и следа дни наред. Накрая младият брат наредил да завършат кулата му с висок и красив купол. Ето че неговата кула била по-висока! Бремето на това, което направил обаче не го оставило и накрая, стъпил на своята кула, той признал за убийството на брат си, показвайки ножа, с който го направил, след което се хвърлил от кулата. Този нож все още виси на една от портите на „Сукеннице“.

Докато гледате към църквата и си мислите за легендата, чувате от по-високата кула сигнал от тръба. Hejnal е мелодията, която слушате. Тя се рее над площада на всеки час. Сякаш по средата обаче мелодията спира. Точно както е спряла, когато тромпетистът от XIII век давал сигнал за татарско нападение, а една стрела пробила гърлото му.

Църквата Св. Мария впечатлява със своята външност, но прекрасната външност на църквата е само началото, защото нейният интериор е още по-впечатляващ. Тя е известна с красивия си висок дървен олтар, направен от дъб и липа, и цветните си средновековни прозорци. Ще влезем вътре за да се доближим максимално до този шедьовър на църковното изкуство дело на Ват Щос. От тук ще продължим по улица Флорианска – най-оживената днес търговска улица на Краков, осеяна с множество заведения и магазини, но някога по нея са минавали Полските крале към Вавелската катедрала за своята коронация или църковна служба. Днес по този път ще минем и ние – ще видим Барбакан и трите кули, Ягелонския университет, Дворецът на архиепископа с т. нар. папски просорец, Францисканската църква, , ренесансовите средновековни улици Гродзка и Канонича, крепостните стени, Кралския замък и Вавелската катедрала.

Крепостта Барбакан /Barbican Castle/ е част от средновековното укрепление на Краков и Флорианската улица всъщност започва от нея. Построена е в готически стил, има кръгла форма и интересен покрит коридор между външната стена и вътрешния двор, по който някога са минавали безопасно защитниците на града. Днес пространството се използва за изложби, танцови спектакли и спортни състезания – проверете програмата му, може да има интересно събитие, което искате да посетите.

Флорианската порта е била основната градска врата, през която се е влизало в Краков. /Имало е още 7 порти./ Днес тя е единствената оцеляла. Определено ще е интересно да чуете историята ѝ – как е била свързана с крепостта Барбакан и какви чудеса от храброст са се вършили, за да бъде защитена от нападатели през вековете.

Флорианската улица е била част от т.нар. кралски път, по който бъдещите полски крале са минавали на идване от Варшава /Warsaw/, за да стигнат до катедралата “Вавел” за коронацията си.Днес на нея се намират най-артистичните кафенета, ресторанти и магазини в Краков. На Флорианската улица е къщата музей на художника Ян Матейко. Пак на нея е и известното кафене Jama Michalka, отворило врати още през XIX век, със запазен интериор в стил арт нуво.

Следва време за вечеря в ресторант с национална полска кухня. Нощувка.

2ден: Закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на забележителности – това време можем да посветим на Кажимиеж – еврейският квартал и да се потопим в бохемското му очарование.

Следобед в 13.30 ч. – по желание – екскурзия до солна мина Величка.

Една от най-интересните забележителности на Европа е солна мина Величка. Тя  се намира край едноименния град Величка, на 14 км от Краков. Това забележително природно богатство се експлоатира от около 900 години. В миналото, солта се добивала на повърхността. Когато запасите били изчерпани, хората започнали да копаят под земята. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 година. От втората половина на 18 в. солна мина Величка е превърната в туристическа атракция, въпреки че работата в нея не престава до 1993 г. Това я нарежда сред най-дълго работилите мини по целия свят. Днес тя е с дължина 300 км., има 9 етажа под повърхността, като дълбочината достига до 327 метра. Туристите обикновено се спускат до 130 м. под земята.

Вековният добив на сол превръща мината в лабиринт от изкуствено прокопани коридори и галерии, съчетани с естествено създадени подземни пещери, езера и тунели, които й придават невероятен натурален вид. На многобройните й етажи са разположени множество скулптури от солни кристали, параклиси, постоянни и гостуващи изложби. Залите са разделени на различни тематики, показващи различни периоди от живота на човечеството. В солната мина има общо три параклиса, голяма катедрала и множество най-различни скулптури, всяка от които заслужава внимание. Сред тях е прочутата скулптура на Николай Коперник. Той е бил един от първите посетители на мината. Като студент в Ягелонския университет в Краков идва тук да събира и изследва различни видове сол.

Работата за построяване на главния параклис продължава 32 години (размери 54 м. на 17м. и височина 12м.). Изкопаната сол е над  20 000 тона. Той е богато украсен и всичко е направено от сол. В различните зали се възпроизвеждат сцени от древността с фигури, изработени от сол. Полилеят и фреските в него са направени също от сол.

С времето мина Величка придобива голяма популярност и много известни личности идват да разгледат изключителното творение – дело на природата и човека. Сред тях са Коперник, Хумболт, Менделеев, Гьоте, Сара Бернар, папа Йоан Павел II и др.

В мината има съвременна хотелска част, с ресторанти, кафета, уелнеc и спа. Стотици хора прекарват дни наред под земята, за да се възползват от лечебните свойства на солта.

Солна мина Величка е обявена за материално и културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Връщане към 18.00 ч. в Краков. Нощувка.
3 ден: Закуска. Свободно време за самостоятелно посещение на забележителности. Днес с вас можем да посетим замъка Вавел – експозициите Изгубения Вавел, Възстановени в Вавел и Оръжейната са безплатни за посещение в ден понеделник, кралските градини – 5 PLN, Кралската катедрала и музея към нея – 23 PLN с аудиогид, подземния град под главния площад – 28 PLN.

Замъкът Вавел (Wawel Castle) е кацнал на едноименния хълм на левия бряг на река Висла /Vistula River/ в Краков и е едно от ключовите места в полската история. Основната част на замъка е построена през XIV век в полско-италиански ренесансов стил. Като кралска резиденция на три династии сградата е достроявана, реконструирана и променяна през вековете. Била е окупирана от врагове, превръщана е във вражеска резиденция, части от нея са опожарявани и са издигани отново. Затова и днес замъкът Вавел е живописен комплекс от сгради, заобиколени от разкошни градини, в ренесансов, готически и бароков стил.

Днес той е част от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO), а в залите му можете да видите впечатляващи произведения на изкуството – картини, скулптури, фламандски гоблени, златарски, керамични и порцеланови изделия, мебели от различни периоди, брони. Имате достъп и до запазените в автентичен вид покои на полските крале. Нощувка.
4 ден: Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер в 9.40 ч. до летище за полет от Краков в 12.25 ч. до Бургас. Кацане в 15.20 ч.

 

Условия за резервация: изискуем аванс при записване – 150 лв.
Анулации: заплатения аванс при записване е невъзвръщаем, в случай на отказ от страна на клиента.

Цената е валидна до изчерпване на местата.

Цената включва:

·  Самолетен билет Бургас – Краков – Бургас

·  Летищни такси

·  3 нощувки със закуски в хотел 3* – Alexander или подобен

·  Трансфер летище – хотел – летище

·  медицинска застраховка

· водач от фирмата организатор

· екскурзоводско обслужване на място от лицензиран екскурзовод на български

·  ръчен багаж с размери 40*30*20 см

·  трансфер от Варна до Бургас и обратно

Цената не включва:
Входни такси за обектите по програмата:

·  Кралските градини на замъка Вавел – 5 PLN

· Кралската катедрала – 23PLN с аудио гид

· Пещерата на дракона – 7 PLN

· Barbican castle – 12 PLN

·  Подземията на главния площад – 28 PLN

· Олтарът на Вайс Щос – 10 PLN

· Билети за транспорт до солна мина Величка – 12 PLN
Куфар до 20 кг – /подлежи на потвърждение в момента на записване и заявяване/
Ръчен багаж с размери 55*40*23 см до 10 кг –/цената подлежи на потвърждение в момента на записване и заявяване/
Лични разходи

Екскурзии по желание:

1.    Обзорна пешеходна 4 часова обиколка на  старата част на Краков – 25 евро,

2.   Половин дневна екскурзия до солна мина Величка с екскурзовод на руски и транспорт до там – 50 евро /цената включва входната такса/

Екскурзиите се заявяват и заплащат предварително.

Цена:490 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата