Пролет на Егейското крайбрежие

  • ayvalik_
  • canakkale-1
  • canakkale-3
  • anakkale-
  • ayvalik-cunda-adasi
  • seytan-sofrasi-ayvalik-cunda-adasi
  • Айвалък
  • Пергамон
  • Пергамон 2

Чанаккале – Троя – Айвалък – Пергамон – остров Алибей – Масата на Дявола – Лозенград

1 ден: Варна – Бургас – Малко Търново – Чанаккале

Отпътуване от Варна /ул. Антим I – 00:20ч./, от Бяла /01:00ч./, от Обзор /01:10ч./, от Сл. бряг /бензиностанция ОМВ – 02:00ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ до хотел „Мираж“ – 03:00ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново – Кешан – Гелиболу. Нощно пътуване.

Сутринта преминаване на пролива Дарданели – тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ  Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция.

Пристигане преди обяд в Чанаккале – съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Свободно време за разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града – внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”, подарък на града; Часовниковата кула и Старият град, който ще Ви пренесе в един различен свят с калдъръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета.

Отпътуване към Айвалък. Вечерта настаняване в хотел в Айвалък. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Пергамон – остров Алибей – „Масата на Дявола“

Закуска. Свободно време или програма по желание – екскурзия до древния Пергамон, посещение на остров Алибей, пешеходна разходка из Айвалък, спирка при „Масата на дявола“.

През древността Пергамон е бил гръцкия и римски културен център. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Велики, Лизимах – един от пълководците му, получил западната част на Анадола и избрал за съхраняване на неизброимите богатства непристъпната скала, където впоследствие бил построен град Пергамон. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др.

Остров Алибей, познат още и като Джунда е най-големият и значимият от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с Айвалък на сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи в стил неокласицизъм, с изящни дървени и каменни елементи.

Спирка при скалата „Масата на Дявола“ – извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос.

Айвалък е разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава “Мястото на дюлята”, но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. В древността градът е бил познат под името Кидонай и са съжителствали гърци и турци. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Айвалък – Троя – Бургас – Варна

Закуска.

Отпътуване за България.

Възможност /с предварително записване/ за посещение на Троя с местен екскурзовод и беседа на български език /заплаща се допълнително/ – една вълнуваща среща с древността. Троя – вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града – от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман.

Спирка за пазар в Лозенград.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: международен паспорт, валиден минимум 90 дни след датата на завръщане; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в Айвалък, при настаняване в двойни и тройни стаи;

Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;

Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год;

Разходка в гр. Чанаккале;

Цената не включва:

Входни такси и билети за туристически обекти;

Посещение на Троя с лицензиран екскурзовод и беседа на български език – 15 евро /заявява се и се заплаща предварително, при записване и включва екскурзоводско обслужване на български език и входни такси; посещението се осъществява при минимум 20 записани/;

Целодневна екскурзия до Пергамон, остров Джунда, „Масата на дявола“ – 25 евро /включва транспорт, входни такси и екскурзоводско обслужване/;

Медицинска застраховка за лица над 69 год. – 6 лв.;

Настаняване в единична стая – 25 лв.

Цена:139 лв.

Резервирай сега

Общо
  × лв.139 = лв.139