Демир баба теке, Свещари, Абритус, Разград

 • 115_001_Arheologichen_rezervat_Abritus
 • maket-3-abritus
 • lapidarium-8-abritus
 • lapidarium-13-abritus
 • scena_teatron-12
 • severna-krepostna-stena-2
 • severna-krepostna-stena-14
 • ekspozitsiq-sledi-ot-drevnostta-abritus
 • демир_баба_теке
 • сборяново
 • сборяново2
 • сборяново3

еднодневна екскурзия от Варна

Отпътуване от Варна в 08.00ч. от Антим I за Историко-археологическия резерват „Сборяново” – един от редките и щастливи случаи на хармонично съществуване на археологически паметници в една сравнително малко променена от времето на създаването им природна среда. През вековете се е оформил уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност до наши дни в кът от природата, съхранил редки животински и растителни видове. В резервата са регистрирани над 140 археологически обекти от различни исторически периоди, като най-атрактивните са Свещарската царска гробница, Демир баба теке, Гетската столица Хелис, Светилището Камен рид и др.

Разглеждане на Свещарската тракийска царска гробница – представлява уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Размерите й са внушителни – дължина 7,5 м, ширина при фасадата – 6,5 м, височина на гробната камера – 4,45 м. Изградена от големи варовикови блокове, тя се състои от дромос и три помещения – камери, като всяка камера е покрита с отделен свод. Украсата на гробницата е в духа на тогавашната елинистическа култура, но пречупен през вижданията и вярванията на гетите. Забележителната архитектура и художествена украса нареждат през 1985 г. Свещарската гробница в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Посещение на Демир баба теке, място, почитано както от мюсюлманите, така и от християните. Построено е през XVI век върху стари тракийски и християнски светилища. Легендите разказват, че тук е гробът на духовния баща на алианите Демир Баба /Железният баща/, а християните го приемат и за свой светец. Тук се преплитат езически митове, различни вярвания и ритуали и е място за преклонение от хора от всички възрасти и вероизповедания.

Посещение на Археологическия резерват „Абритус”с площ от 150 дка, най-забележителната част от който е античният град Абритус. Крепостта е построена върху развалините на тракийско селище и през IV – V век се превръща в един от най-големите римски градове на територията на днешна Североизточна България. Археологическите разкопки разкриват жилищни сгради, улици, колонади, части от крепостни стени, релефи, статуи и още много безценни артефакти, част от които се съхраняват в музея на крепостта. Те изясняват картината за материалната и духовната култура през класическата древност, а историята е пресъздадена по атрактивен начин за посетителите чрез интерактивна технология.

Свободно време за разходка в центъра на Разград: Часовниковата кула от 1864 год., символ на града, Момина чешма, джамията „Ибрахим паша”. В музея към резервата е уредена археологическа експозиция с част от намерените при разкопките предмети.

Отпътуване следобед за Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 15 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус / микробус;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи и входни такси – Археологически резерват “Абритус” – 3 лв.; Свещарска тракийска гробница – 10 лв.; учащи и пенсионери – 5 лв. с включена екскурозовдска беседа.

медицинска застраховка.

Цена:25 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата