Добърско, Рилски и Роженски манастири, Мелник, Рупите, с. Златолист

  • Rupite_1
  • Rilski manastir
  • Rilski manastir 2
  • Melnik-
  • мелник
  • kordopulova_kasta_DSC04996
  • Роженски

РАЗХОДКА ИЗ СВЕТИТЕ МЕСТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

3 дни – 2 нощувки/ без нощни преходи

С отпътуване от Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Велико Търново

Добрич – Варна – Шумен – Добърско- Сандански – Рупите – Роженски манастир – Мелник – с. Златолист – Рилски манастир – Шумен –  Варна – Добрич

14 -16 май, 11-13 юни, 02-04 юли, 10-12 септември, 08-10 октомври, 22-24 октомври 2021

Програма

1 ден  Добрич – Варна – Шумен – Търговище –Добърско – Сандански

05:00ч. Отпътуване от Добрич, 06:00ч. от Варна, 07:00ч – от Шумен с редовни  почивки по пътя в посока село Добърско.

Пристигане в Добърско – малкото селище в полите на Рила, добило популярност с църквата “Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Посещение на църквата, известна с двете загадъчни изображения, които наподобяват космически кораб и капсула. Според богословите това е само символика, изобразяваща славата на Бог. Така или иначе нарисуваната по този необичаен начин „Божия слава“ може да се види само в Добърско! Наричат я малката църква с големите чудеса! Архитектурата й, нетипичното изобразяване на християнски символи, множеството женски фрески – 30 на брой, свастиката на една от външните стени и многото легенди превръщат мястото в обект на всякакви хипотези и проучвания.

Ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци са толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото, а не изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието. Образите на 460 светци в малката едва 160 кв.м църква, без сантиметър празно пространство са цветно пиршество за очите!

Отпътуване за Сандански около18:00 ч., пристигане в града и настаняване в хотела.

Свободно време. Нощувка.

2 ден  Рупите – Роженски манастир –  Мелник  –  с. Златолист (Преподобна Стойна)

Закуска. В 8:00ч. отпътуване за с. Златолист – известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна – предшественичка на Ванга. И до днес се смята, че мястото притежава чудодейна сила, която лекува. Затова и храмът привлича хиляди поклоници. Освен църквичката в двора има кладенец и хилядолетен чинар, за които се говори, че притежават лечебно енергийно поле.

Следва посещение на Роженския манастир, основан през XIII век. Светата обител е известна с красивите си стъклописи и сложни дърворезби. Както много други български манастири и той има своя чудотворна икона на Дева Мария – “Света Богородица Портаитиса”.

На около 200 метра от светата обител може да  се посети гроба на Яне Сандански.

Около 13:00ч. отпътуване за Мелник. Пешеходна разходка в най-малкия град – музей в България. Разположено в подножието на уникалните Мелнишки земни пирамиди, градчето е известно с чудесното си вино. Сред забележителностите на града са Пашовата къща, Кордопуловата къща, руините на средновековни църкви и много други. Кордопуловата къща-музей е най-голямата запазена възрожденска къща по българските земи.

По желание, посещение на  Църкватa “Св. Антоний” – паметник на културата с национално значение и е част от културно-историческия резерват “Мелник”. Построен е през 1765г. Съществува поверие, че патронът на храма – Свети Антоний лекувал душевно болни. Навремето тук са били лекувани психично болните, за което показва запазеният ствол с железни вериги, с които са се връзвали буйстващите. По средата на църквата има специална плоча с двуглавия орел на Патриаршията. Такива са поставяли само там, където лечебните свойства са особено силни. Цялата църква е изписана с цветя, херувими, серафими, ангели. Изключително ценен е иконостасът, иконите (особено “Матер Божия” и “Св. Богородица честнейшую херувим” от XVIIIв) и стенописите.

Свободно време за обяд.

Ок. 15:00ч. отпътуване за месността Рупите – разположена по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10 км от Петрич.  Посещение на храма “Св. Петка Българска”, построен през 1992 год. от баба Ванга и нейните поклонници, къщата на пророчицата, в която тя е прекарала последните 10 години от живота си и където е приемала посетители. „Не е важно какъв си – важното е да си добър човек!“ е казвала баба Ванга. На територията на местността Рупите има минерални извори и басейни. За тази чудотворна земя пророчицата казваше, че е наситена с особена енергия.

Свободно време за разходка в парка.

Отпътуване за Сандански.  Нощувка.

3 ден  Рилски манастир – Шумен –Варна – Добрич

Закуска. Отпътуване за Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица” – най – внушителният паметник на българската архитектура и най – големият духовен център по българските земи. В Рилския манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. В иконостаса на главната църква се намира иконата “Одигитрия” (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената “Мара бяла българка” – жена на султан Мурад І (1319-1389). В библиотеката на Рилския манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст – дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури. В Рилския манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Престой около 2,30 часа за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Варна с редовни почивки. Пристигане ок. 21-21:30ч.

 

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава 2 дни преди отпътуване.

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип. Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

 

От Варна

Цена на човек в двойна стая дете до 14 г. на допълнително легло
от Варна/ Шумен 175 лв. 160 лв.
От Търговище / Велико Търново 165 лв. 150 лв.

 

Отпътуване от :

Добрич – паркинга на Стоматологията.

Варна – пред Катедралата

Шумен – паркинга на Била

Търговище-  бензиностанция OMV /пътя за Велико Търново/

Велико Търново – от автогара Юг

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане: Внасяне на 50% от цената при записване, останалите 50% – до 14 дни преди отпътуване.

Пълна информация за пътуването се предоставя не по-късно от 3 дни преди отпътуване.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации: до 14 дни преди пътуването – 0%; 13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена; под 6 дни – 100%.

Цената включва:

Ø  Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;

Ø  Посещение на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ с аязмото в с. Добърско с беседа;

Ø  2 нощувки със закуски в СПА хотел  Св. Никола 4*  в гр.  Сандански;

Ø  Безплатно ползване в хотела на закрит басейн с минерална вода, външен термален басейн тип джакузи, сауна, римска баня, солна стая, фитнес;

Ø  Посещение на Рупите и църквата „Св. Петка Българска” на пророчицата Ванга;

Ø  Посещение на Роженски манастир, в който се намира известната чудотворна икона “Света Богородица Портаитиса”;

Ø  Разглеждане на Мелник;

Ø  Посещение на Църквата „Св. Георги“ в с. Златолист, построена през 1857г., където е живяла пророчицата Преподобна Стойна;

Ø  Посещение на Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица”;

Ø  Екскурзовод  от туроператора.

Цената не включва:

Ø    Доплащане за единична стая – 30 лв.;

Ø    Входните такси на посещаваните туристически обекти:

Рилски манастир:

– Църковно-исторически музей: Възрастни – 8 лв.; Учащи – 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв. билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;

– Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:

Възрастни – 5 лв.; Учащи – 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв. билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;

– Кордопуловата къща – 3,50 лева (разглеждане + дегустация на 1 вид вино);

– Музей на виното – 5 лева (включва дегустация на 4 вина) – Музей  на виното – дегустация на 3 сорта вино – 13 лв./човек;   дегустация на 4 сорта вино – 14 лв./човек;   дегустация на 5 сорта вино – 15 лв./човек;

– Градски исторически музей, гр. Мелник – 2 лв./възрастен; 1 лв./ученици и пенсионери; деца до 7 години и хора с увреждане – безплатен вход.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Ø  Разходи от личен характер.

Ø  Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки.

Цена:175 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата