Септемврийски празници в Сърбия

 • Belgrade-
 • belgrade
 • belgrade-1
 • belgrade-2
 • Beograd
 • Beograd-2
 • beograd-panorama
 • Beograd fortress
 • Beograd fortress 2
 • nis
 • Novi Sad
 • The-Liberty-Square-Novi-Sad
 • Novi Sad 2
 • Novi Sad_City Hall
 • SremskiResidence
 • Sremski Karlovci
 • Sremski Karlovci 2
 • Sremski Karlovci 3
 • Sremski Karlovci 4

5 дни /2 нощувки със закуски в Белград, 1 нощувка със закуска в Ниш

Белград – Нови Сад – Сремски Карловци – Топола – Опленац – кралският Манастир в Жича – Върнячка Баня – Ниш – Пирот

1 ден: Варна – Бургас – Пловдив – София – Ниш – Белград

Отпътуване вечерта от Варна /ул. Антим I в 21:00ч./; от Бургас /бензиностанция ОМВ Метро в 23:30ч./, от Стара Загора /бензиностанция Лукойл в 01:30ч./, от Пловдив /бензиностанция ОМВ, бул. Дунав в 02:40ч./, от София /бензиностанция ОМВ Захарна фабрика – бул. Сливница в 04:30ч./ . Нощен преход.

2 ден: Белград

Рано сутринта преминаване на ГКПП Калотина. Преди обед пристигане в Белград.

Туристическа програма в сръбската столица с местен екскурзовод /с допълнително заплащане/: Президентството, Площад „Теразие“, „Свети Сава“ – най-големия православен храм на Балканите, издигнат в чест на Свети Сава – основоположник на сръбската православна патриаршия, „Скупщината“, където се помещава Парламента, площада на Републиката, пешеходната улица “Княз Михайлова”, крепостта Калемегдан, издигаща се над мястото, където се срещат реките Сава и Дунав с красив панорамен изглед към столицата. Тук Васил Иванов Кунчев получава прозвището Левски след прословутия му лъвски скок над един ров. Свободно време за разходка и посещение на знаменитата улица Скадарлия – бохемският район на сръбската столица с култовите белградски кръчми.

Настаняване в хотел следобяд. Нощувка.

3 ден: Нови Сад и Сремски Карловци

Закуска. Екскурзия до Сремски Карловци и Нови Сад.

Сремски Карловци е сръбски град в област Войводина, известен като духовното сърце на Сърбия. В миналото градът на няколко пъти е бил арена на ключови за балканската страна събития, а днес е интересна туристическа дестинация. Историята на града започва от римско време и преминава през периоди на влияние на унгарски фамилии, османски нашественици и австрийско господство, когато е превърнат в духовен, културен и политически център. Тук е подписан мирният договор между Османската империя и Свещената лига и тук за първи път са използвани кръгли маси за международни политически преговори. Днес градът е седалище на Сремската епархия и е лятна резиденция на сръбския патриарх. Пешеходна разходка и разглеждане на забележителностите – Резиденцията на патриарха – монументална сграда от 19в., Православната църква „Св. Николай“, Кметството, фонтан „Четирите лъва“, Панорамата и др.

Посещение на Нови Сад – вторият по големина град в Сърбия, разположен по бреговете на река Дунав и столица на област Войводина. Често е наричан „градът на падащите мостове”, защото мостовете над реката са разрушавани 11 пъти, последният от които през 1999 г. при бомбардировките на НАТО. Разходка до Петроварадинската крепост – най – впечатляващият архитектурен паметник на града – издигната от австрийците, за да се защитават от турските набези – лабиринт от подземни галерии с дължина 16,5 км на четири нива, многобройни сводове, куполи, бойници и 13 порти, няколко века служила за отбрана на Хабсбургската империя от нападенията на Османската империя – архитектурен шедьовър с лабиринт от тунели на четири нива. Крепостта е свързана с името на българският възрожденец Любен Каравелов, който е живял и творил в Нови Сад и е бил затворен в крепостта за осем месеца по обвинение за съучастничество в убийството на сръбския княз Михайло Обренович.

Връщане в хотела.

По желание – вечеря с музика на кораб по р. Дунав и Сава.

Нощувка.

4 ден: Белград – Топола – Опленац – Жича – Върнячка баня – Ниш

Закуска.

Отпътуване за Топола. Посещение на историческия комплекс Опленац с църквата “Св. Георги” – мавзолей на сръбската кралска фамилия Караджорджевичи. С мозайките от цветно стъкло в хиляди различни нюанси, църквата се нарежда сред най-красивите образци на сръбското изкуство. Разходка в историческия център на Топола – Караджорджев град със стария конак и църквата “Св. Богородица”. Този регион е синоним на добро грозде и хубаво вино. Според историческите данни, лозята тук произвеждат такава изобилна реколта по времето на принц Милош, че не е имало достатъчно място за съхранение на гроздето. Днес, гроздето и виното са символи на всяко село в региона. Най – известната изба е Кралската, на чиито два подземни етажа са разположени 99 бъчви при постоянна температура от 8°C, като всяка съдържа по 4 000 л вино.

Отпътуване за кралския манастир “Възнесение Господне” в Жича – една от най-големите сръбски светини, в която през 1217 г. е коронясан Стефан Пъровенчани, първият крал на покръстената средновековна сръбска държава. От някогашната сграда днес са запазени църквата „Св. Спас” и малката църква „Св. Петър и Павел”, докато останалите сгради са сравнително нови.

Свободно време за разходка във Върнячка баня – „СПА кралицата на Сърбия“. Курортът е с най-добра слава и най-дълги традиции в балнеолечението в Сърбия. Разполага със седем минерални извора, четири от които се използват за терапия, а водата от останалите три се бутилира. “Топла вода” е най-старият и най-известен извор. Археологическите находки доказват, че е използван още по римско време от I до IV в.

Настаняване в хотел в Ниш или района. Нощувка.

5 ден: Ниш – Пирот – София – Пловдив – Стара Загора – Бургас – Варна

Закуска.

Свободно време за разходка в Ниш – родния град на римския император Константин Велики, едно от най-старите селища на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. Основан от келтите през трети век преди Христа, разположен на река Нишава и от древни времена е бил пресечна точка на големите търговски пътища.

Отпътуване за България и кратка спирка в Пирот – разходка в центъра на града и пиротския пазар.

Пристигане в София следобед, във Варна – късно вечерта.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна/тройна стая и е валидна при група от минимум 35 човека.

Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 25 туристи.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 15 дни преди датата на отпътуване.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: валидна лична карта или международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и при други независещи от туроператора обстоятелства. Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица № 03700100003408 ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 0700 17 241.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус;

пътни и туристически такси;

2 нощувки със закуски в хотел 3* в Белград;

1 нощувка със закуска в хотел в Ниш /район

посещение на гр. Ниш и Пирот;

посещение на Топола и Опленац;

посещение на манастир в Жича и Върнячка баня;

представител на фирмата – организатор.

Цената НЕ включва:

панорамна обиколка на Белград с местен екскурзовод – 7 евро;

екскурзия до Нови Сад и Сремски Карловци – 15 евро, при минимум 20 човека;

Вечеря на кораб ;

медицинска застраховка при пътуване в чужбина – 6 лв. до 69 год.; над 69 год. – 10 лв.;

доплащане за единична стая – 90 лв.

Горивна такса.

застраховка „Отмяна на пътуване“ – при запитване.

 

Ориентировъчен валутен курс: 1 евро = 118 сръбски динара

Цена:310 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата