София, Боянската църква, Земенски манастир, с. Добърско, Рилски манастир

  • Sofia
  • Rilski manastir 2
  • Rilski manastir
  • Sofia Boyana_church
  • Sofia NDK
  • Sofia3
  • Sofia4

3 дни / 2 нощувки/

Без нощни преходи

Програма

1 ден  Добрич – Варна – Шумен – Търговище – София

05:00ч. Отпътуване от Добрич, 06:00ч. от Варна, 07:00ч – от Шумен с редовни  почивки по пътя в посока София

Настаняване в 4-звезден хотел в София.

По улиците на римска Сердика – пешеходна обиколка с екскурзовод в сърцето на София – град с древна история и с важна роля за развитието на българската държава. Тук се намират едни от най-древните действащи храмове в Европа – Римската Ротонда «Св. Георги», III—IV в., и Базиликата «Св. София» от V -VI в. Особено място заема най-големият православен храм в страната – Храм- паметник «Ал. Невски».

В градинката на територията на бившето Посолство на Руската Империя привлича поглед златоглавата перла на София – Руската църква «Св. Николай Чудотворец».

На централното кръстовище в града ще видите главните храмове на няколко религии: мюсюлманска джамия, юдейска синагога, православна църква и католически костьол. Това е ярък пример за историческо добросъседство и мирно съжителство на различни народности.

Свободно време. Нощувка.

2 ден  Боянска църква – Националния исторически музей –  Земенски манастир – Банско

Закуска.

9:45 – 11:30 ч. Посещение на храм „Св.Св. Никола и Пантелеймон“, по-известен като Боянската църква – храмът на Българския ренесанс.

Фреските на Боянския майстор с пълно основание могат да се смятат за предшественици на европейския Ренесанс. Изключителните стенописи заемат едно от първите места в средновековната живопис на Европа през ХІІІ в. Портретите на ктиторите – севастократор Калоян и съпругата му Десислава, на българския цар Константин Асен Тих (управлявал в периода 1257г. до 1277г.) и царица Ирина и на българския светец чудотворец Иван Рилски са едни от най-старите запазени портретни изображения на исторически лица от българската история.

По желание: посещение на  Националния исторически музей, който е съхранил историята, културата, върховите достижения на българския народ. Това е наследството на една от трите най-богати на артефакти земи в Европа – българската земя с над 650 000 предмета на изкуството от 5000 г. пр. Хр. до съвременната история на България. Докосване до  историята на тракийската цивилизация, която е сред най-древните култури на Земята. Сред експонатите са античните златни тракийски съкровища – Панагюрско, Боровско, Летнишко, Рогозенско – обредните сервизи на тракийските царе и аристократи.

13:30ч. Отпътуване за Земенския манастир „Св. Йоан Богослов“ – един от най-старите паметници на средновековната българска архитектура и изобразително изкуство. В него са изографисани Великите празници, Христовите страсти, образите на Св. четиридесет мъченици и едни от най-ранните образи на българските светци Иван Рилски и Йоаким Сарандапорски.

Отпътуване за Банско. Нощувка.

3 ден   Банско – Добърско –  Рилски манастир – Шумен – Варна – Добрич

Закуска.

Отпътуване за с. Добърско. Малкото селище в полите на Рила е добило популярност с църквата “Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Посещение на църквата, известна с двете загадъчни изображения, които наподобяват космически кораб и капсула. Според богословите това е само символика, изобразяваща славата на Бог. Така или иначе нарисуваната по този необичаен начин „Божия слава“ може да се види само в Добърско! Наричат я малката църква с големите чудеса! Архитектурата й, нетипичното изобразяване на християнски символи, множеството женски фрески – 30 на брой, свастиката на една от външните стени и многото легенди превръщат мястото в обект на всякакви хипотези и проучвания.

Ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци са толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото, а не изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието. Образите на 460 светци в малката едва 160 кв.м църква, без сантиметър празно пространство са цветно пиршество за очите!

Отпътуване за Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица” – най – внушителният паметник на българската архитектура и най – големият духовен център по българските земи. В Рилския манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски, датираща от 14в. В иконостаса на главната църква се намира иконата “Одигитрия” (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената “Мара бяла българка” – жена на султан Мурад І (1319-1389). В библиотеката на Рилския манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст – дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури. В Рилския манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Престой около 2,30 часа за разглеждане на манастира.

Отпътуване за Варна с редовни почивки. Пристигане ок. 21:30-22:00ч.

 

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава 2 дни преди отпътуване.

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип. Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

Цена на възр. в двойна стая – редовно легло Цена на дете дете до 12 г. на редовно или допълнително легло
от Варна/ Шумен 165 лв. 125 лв.
От Търговище / Велико Търново 145 лв. 115 лв.

 

Отпътуване от :

Добрич – паркинга на Стоматологията.

Варна – пред Катедралата

Шумен – паркинга на Била

Търговище –  бензиностанция OMV /пътя за Велико Търново/

Велико Търново – от автогара Юг

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане: Внасяне на 50% от цената при записване, останалите 50% – до 14 дни преди отпътуване.

Пълна информация за пътуването се предоставя не по-късно от 3 дни преди отпътуване.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации: до 14 дни преди пътуването – 0%; 13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена; под 6 дни – 100%.

Цената включва:

Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;

1 нощувка със закуска в  хотел 4*  в София;

1 нощувка със закуска в  хотел 4*  в Банско;

Пешеходна обиколка на София с беседа – централна градска част (продължителност ок. 2 часа)

Посещение на Боянската църква – храмът на Българския ренесанс;

Възможност за посещение на Национален исторически музей;

Посещение на Църквата „Св. Йоан Богослов“ в Земенския манастир –  един от най-старите паметници на средновековната българска архитектура и изобразително изкуство.

Посещение на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ с аязмото в с. Добърско – на повече от 1000 години, наричат я малката църква с големите чудеса;

Посещение на Рилски манастир – един от най-значимите културни паметници в България и символ на страната.  Основан е през Х век от св. Йоан Рилски Чудотворец – всепризнат патрон на българското будителство;

Лицензиран екскурзовод от туроператора.

Цената не включва:

Доплащане за единична стая – 45 лв.;

Входните такси на посещаваните туристически обекти:

Боянска църква – за групи над 10 чов. – 7 лв., за ученици и студенти – 2 лв.

Национален исторически музей (НИМ)- за групи от 10 и повече посетители – 7 лв.

Комбинирани билети: :

• Боянска църква – НИМ – 12 лв.

• Боянска църква – НИМ – Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ – 14 лв.

Земенски манастир – групови посещения: за групи от 10 и повече посетители – 3 лв.

Рилски манастир:

– Църковно-исторически музей: Възрастни – 8 лв.; Учащи – 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв. билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;

*  Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Разходи от личен характер.

· Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки.

Цена:165 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата