Тайнствената Странджа

  • Strandzha
  • Brashlyan
  • Ravadinovo 2
  • Ravadinovo
  • ropotamo river
  • бегликташ-
  • созопол
  • Созопол-Стария-град

Когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума – само се усмихнал. И от тази божествена усмивка се родила тя. Това разказва легендата.

В Странджа, господар е не човекът, а природата. В цялото й великолепие и магия, с хилядолетните й светилища и сенчести гори,  мистични и неразгадаеми останки от древността  дебнат на всяка крачка . С тази екскурзия  Ви приканваме да разгадаете  поне частица от непокорната красота на тази  мистична планина.

2 дни – 1 нощувка със закуска и обяд в ресторант „Рибарникъ“

Добрич – Варна – Бургас – Созопол –Равадиново – резерват Ропотамо – Бекликташ –  Лозенец – Малко Търново – с. Бръшлян – Бургас – Варна – Добрич

10-11 юли, 04-05 септември, 02-03 октомври 2021г.

С отпътуване от Варна, Добрич, Шумен и Бургас

Програма

1 ден  Добрич – Варна – Бургас-  Созопол – Равадиново – резерват Ропотамо –  Беглик таш –  Лозенец

06:00 ч. Отпътуване от Добрич, 07:00 ч. Отпътуване от Варна, 09:00 ч – от Бургас.

10:30 ч Пристигане в Созопол –  най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Разходка в града с екскурзоводска беседа.  Свободно време за разходка и разглеждане на старинния Созопол.  Интересни за разглеждане са Археологическият музей и Картинната галерия. Църквата “Св. Богородица” датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика, обявена е за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.   Днес в града съществуват две действащи църкви – най-голямата – “Св. Георги”, която датира от 19-ти век и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.

12:30 Отпътуване за Равадиново и посещение на  включеният в ТОП-3 на „Най-красивите замъци в Европа“, приказният замък „Влюбен във вятъра“ в Равадиново. Златното съкровище на Тутанкамон ще гостува в арт галерията на замъка. Уникална експозиция от колекцията на музея в Кайро, благодарение на сътрудничеството с Министерството на Антиките, Египет.

14:00 Отпътуване  към  резерват „Ропотамо”, който съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии. Възможност за едночасова разходка с лодка

15:30 ч. Отпътуване към  тракийското мегалитно светилище Беглик Таш, където се намират руините на древния град Ранули. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско. То представлява естествен скален ансамбъл от скални блокове с различни размери и форма и е  свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България.

Ок.18:00 ч. пристигане в Лозенец и настаняване в хотел.

Свободно време. Нощувка.

2 ден  Малко Търново  – с. Бръшлян –  Бургас – Варна

В 9:00ч. отпътуване за Малко Търново.  Посещение на:

– Православен  храм „Успение Богородично“ – със съхраняваните в църквата около 150 икони, тя е превърната в истинска художествена галерия, в която може да се проследи развитието на странджанската възрожденска иконописна школа.

– Исторически  музей „Проф. Александър Фол“ – експозицията е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Вход: 4 лв.

– Източно – католическа църква „Света Троица“ – Църковните икони, олтарът и църковната утвар са пренесени от Одрин, от българската църквата „Свети Кирил и Методий“.

Една от най-ценните икони е чудотворната икона на Богородица, наричана „Покровителка на единството между християните“. На 25 май 2002, при визитата си в България, папа Йоан Павел II коронясва иконата. В параклиса на светилището се съхранява и „пиюска“ – бялата шапчица, с която папа Йоан Павел II е служил.

Заб. В момента църквата се реставрира и достъпът до нея може да е ограничен или невъзможен. На място се решава дали може да се посети.

12.30  Организиран обяд в ресторант „Рибарникъ“ до р. Велека. Прясна странджанска пъстърва, приготвена по специална рецепта за всички Вас!

Около 14.30 пристигане в Бръшлян – перлата на Странджанския край-  от 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Старото име на Бръшлян – Сърмашик е свързано с една от най-известните песни в България и химн на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“. Войводата Яни Попов е опоетизирал подвига на малка чета, водила ожесточено сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик. Събитието е известно в историята като “Сърмашишката афера”. По спомени на старите бръшлянци, песента се запява открито в селото през 1908 година.

14.30 – 15.45 Посещение на:

– Етнографския музей, помещаващ се в автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба;

– Килийното училище, създадено през 1871 година от свещеника на църквата „Св. Димитър“. Свободно време за снимки.

16:00ч. Отпътуване по маршрут Бургас – Варна – Добрич

 

Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.

Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава 2 дни преди отпътуване.

Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

От Варна и  Бургас Цена на човек в двойна/тройна стая Цена на човек в единична стая дете 3-12 г. на допълнително легло
Пакетна цена 90 лв. 105 лв. 70 лв.

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност.

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста.

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане: Внасяне на 100% от цената при записване, като пълна информация за пътуването се предоставя не по-късно от 3 дни преди отпътуване.

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации: до 14 дни преди пътуването – 0%; 13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена; под 6 дни – 100%.

Цената включва:

Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;

Пешеходна разходка в  старата част на  Созопол с екскурзовод;

Възможност за посещение на замъка в Равадиново (вх. такси се заплащат отделно);

Възможност за разходка с лодка по Ропотамо (билети се заплащат отделно);

Посещение на тракийско мегалитно светилище Беглик Таш с беседа;

1 нощувка със закуска в хотел в Лозенец;

Туристическа програма в с. Бръшлян;

Туристическа програма в гр. Малко Търново;

Обяд в ресторант „Рибарникъ“ с развъдник – шопска салата, пъстърва с варени картофи, десерт, хляб и вода;

Екскурзовод от туроператора. По време на пътуването туристите се запознават с историята на Странджа, Тракия, обичаите на местното население, посещаваните обекти и много любопитни подробности.

Цената не включва:

Входните такси / билети  на посещаваните обекти:

– Созопол-  Археологически музей гр. Созопол – 7 лв. (възрастни); 3 лв. (деца и пенсионери); Семеен билет – 10 лв.,

– замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново: вход при група от 15 човека – 16 лв. за възр./ 10 лв. за деца над 7 год. пенсионери;  деца до 7 год. – безплатно; комбиниран билет вход+изложба „Съкровищата на Тутанкамон“:  при група от 15 човека – 28 лв. за възр./ 20 лв. за деца над 7 год. и пенсионери;  деца до 7 год. – безплатно

– Разходка с лодка по р. Ропотамо – при група от 15 чов.: 7 лв. – възрастен, 4 лв. – дете

– Тракийско светилище Беглик Таш – 2 лв. възрастни/ 1 лв. деца и пенсионери

– Исторически музей Малко Търново – 4 лв. вход и беседа от местен екскурзовод;

– с. Бръшлян-   Етнографски музей – 2 лв., Килийно училище – 2 лв. с вкл. беседа;

*  Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени, цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

Разходи от личен характер.

Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки

Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

Цена:90 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата