Коледни приказки от Трансилвания

 • Turda salt
 • Sibiu 3
 • Sibiu 2
 • Sibiu
 • Alba Ulia
 • Alba Ulia 2
 • Turda_
 • Turda salt mine
 • turda-salt-mine-
 • Turda
 • Sighisoara 3
 • Sighisoara 2
 • Sighisoara
 • Sigishoara
 • Brashov
 • brasov-992811_1920
 • Brasov
 • Brasov market-

В Трансилвания се намират някои от най-добре запазените средновековни градове в Европа:

Брашов – ограден от върховете на Южните Карпати и блестящ с готическа, барокова и ренесансова архитектура, град богат на исторически забележителности, Брашов е едно от най-посещаваните места в Румъния.

Сибиу със своите калдъръмени улички и къщи в пастелни цветове и най-добрият музей на изкуството на Трансилвания – дворецът Брукентал. Сибиу е най-голямата и най-богатата от седемте оградени цитадели, построени през 12 век от немски заселници.

Алба Юлия – едно от най-старите селища в Румъния. Алба означава бяло и идва от времето, когато славяните наричат селището Белград (Белият замък). Юлия идва от името на румънския принц Гелу (на латински Юлий), който управлява земята около Алба Юлия през 10 век.

Сигишоара – украсена с цитадела на върха на хълма, тайни коридори и часовникова кула от 14 век. Това е и родното място на Влад Дракула, известен още като Влад Тепеш (Влад Цепеш), владетел на провинция Валахия. Именно той е вдъхновил Брам Стокър да създаде образа на граф Дракула.

4 дни / 3 нощувки със закуски

Сибиу – Алба Юлия – солните мини в Турда – Клуж Напока – Сигишоара – Брашов

Ден 1: Отпътуване от Варна /ул. Антим I – 06:00ч./, от Шумен /5-ти км – 07:00ч./, от Русе /бензиностанция ОМВ – 08:30ч./ по маршрут Дунав мост – Питещи.

Пристигане в Сибиу следобяд. Свободно време за разходка и разглеждане на празничния коледен базар събрал приказни панаирни къщички, които блеснали в светлини очакват своите гости. А за най-малките има и мини-панаир със забавления, изненади, понита за разходка и разбира се … Дядо Коледа. Другите атракции включват традиционни изпълнения, сезонни ястия, хорови концерти, творчески работилници, дървени скулптури, ледена пързалка. Предлагат се домашни лакомства и ръчно изработени изделия. Хора от цялата страна и от чужбина идват, за да си купят нещо, да се повеселят и да пийнат греяно вино. Коледният базар в Сибиу е смятан за най-веселия и колоритен в Румъния.

Настаняване в хотел в Сибиу или район. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Пешеходна обиколка с екскурзовод в гр. Сибиу – сгушен сред планините на великолепната Трансилвания, градът се извисява като едно изящно произведение на изкуството – с готическата си катедрала, великолепните и добре съхранени архитектурни образци и най-вече с атмосферата, която неусетно пренася посетителите в историята на града. Основан от германски заселници през 12 г. и до днес е известен с немското си име Херманщадт. Старият град е изцяло запазен в оригиналния си вид и е под защитата на Юнеско.

Разглеждане на централния площад, където се намират Йезуитската църква, Часовниковата кула и двореца Брукентал – бароков паметник, построен през 18в., днес превърнат в музей, площад Хует с най-забележителната сграда Евангелистката катедрала построена в Готически стил през XIV в. с предварителна заявка/.

Следобяд посещение на Алба Юлия /Бълград/ – разглеждане на старата крепост на града, приютила католическата катедрала „Св. Михаил“, Националния музей на Обединението, където се подписва Трианонския договор за присъединяването на Трансилвания към Румъния, прокламирано с декларация на 01.12.1918г. и от тогава национален празник на Румъния, православната катедрала на коронясването на крал Фердинанд Първи и кралица Мария през 1922 г., библиотеката, княжеския дворец и др.

Свободно време за разходка из един от най-известните и впечатляващи коледни базари в Трансилвания, който е обхванал на Площад “Обединение” в огромна мрежа от светлини и коледно украсени кралски статуи, паметници, дворци, 600кв.м ледена пързалка, къща на Дядо Коледа, панаирни къщички, забавление за деца, концерти, греяно вино и др. Всичко това ще ви пренесе в една незабравима коледна приказка.

Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 3: Закуска.

Отпътуване за гр. Турда и посещение на известните солни мини, туристическа атракция, с Виенско колело, разходка с лодка, оздравителен сектор и др. Мините са комплекс от 3 отделно обособени мини – мината Терезия, достигаща най-дълбоко, на 120 метра под земята. Мината Антон – на 108 метра и мината Рудолф – на 42 метра.

Посещение на Клуж – Напока – историческата столица на Трансилвания. Красив, елегантен град, разположен на р. Сомеш, с впечатляваща архитектура и богата история, която проследява през вековете трансформацията му от стратегическо място в Австрийската империя до важен културен, икономически център в днешна Румъния. Разглеждане с екскурзовод на забележителностите на града, които не са малко на брой и са концентрирани в историческия център – площад „Обединение“ с популярната статуя на крал Матиас Корвинус по-известен като крал Матиас I, църквата „Свети Михаил“, дворците „Телеки” и „Банфи”, в които сега се помещава Националният музей на изкуствата, Огледалната уличка и др. Свободно време.

Настаняване в хотел в гр. Сигишоара или район. Нощувка.

Ден 4: Закуска.

Сигишоара – един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, родно място на Влад Цепеш, с очарователна архитектура и исторически център, част от световното културното наследство на ЮНЕСКО.

Пешеходна разходка с екскурзовод из тесните криволичещи улички на града с основни туристически забележителности: Цитаделата, Часовниковата кула, Църквата на Доминиканския манастир, Къщата на Влад Цепеш – Дракула, Венецианската къща, Покритото стълбище и Църквата на хълма.

Отпътуване за България. По пътя кратка спирка в гр. Брашов, където интерес представляват Черната църква – най-голямата готическа църква в Румъния, сградата на Старото кметство и старинния главен площад , който по това време на годината е облян в хиляди коледни светлини, огласен от веселие, коледни песни, празнично настроение и забавления на Коледния базар, който е организиран по подобие на базарите в Германия. Любопитен факт за града , свързан с нашата история е, че тук е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон.

Пристигане в България късно вечерта.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна /тройна стая и е валидна при група от минимум 35 човека.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Желание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е. ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.

Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване.

Туроператорът не носи отговорност при изгубен, забравен или повреден багаж.

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100003408 ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 0700 17 241.

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

2 нощувки със закуски в хотел 2/3* в Сибиу или район;

1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Сигишоара или район;

Пешеходна обиколка с екскурзовод на Сибиу и Сигишоара;

Посещение на Куртя де Арджеш, Алба Юлия и солните мини в Турда (входните такси се заплащат отделно)

Посещение на коледните базари в Брашов и Сибиу;

Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год.;

Пътни и туристически такси;

Водач от агенцията-туроператор.

Цената не включва:

Входни такси за туристически обекти и разходи от личен характер

Доплащане за единична стая – 95 лв.

Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица над 69 год. – 9 лв.

 

Ориентировъчен курс: 1 румънска лея – 0,42 лв.

Цена:325 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата