Уикенд в древния и вечен Филипополис

 • Plovdiv-
 • Plovdiv_fontan
 • Plovdiv hindliyan-house
 • Plovdiv-2
 • Plovdiv-4
 • Plovdiv-teatar2
 • Plovdiv-teatar
 • Plovdiv-B.
 • Plovdiv-B.2
 • plovdiv-s-old-town-1
 • Plovdiv-B.3
 • plovdiv-stariq-grad-2
 • Plovdiv-stariq-grad-1
 • Plovdiv-kapana
 • Plovdiv-kapana2
 • plovdiv-kapana-district-7-1
 • Starosel wine

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до днешни дни. Основан е преди Рим, Атина и Константинопол и според някои сведения е съвременник на Троя и Микена. Най-старите следи от селище са от неолита, т. е. от близо 6000 г. пр. Хр., а първото цивилизовано селище Евмолпия е основано от траките около 1200 г. пр. Хр. Те са и най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Първото сериозно развитие на града се осъществява при Филип Македонски, но сериозният подем е по времето на Римската и Византийската империя. Древната история на града оставя трайни следи в архитектурата му. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.

Ден 1: Отпътуване сутринта от Варна /ул. Антим I – 06:00ч./, от Обзор /07:00ч./, от Поморие /07:40ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ – Метро 08:00ч./.

Посещение на „Акве Калиде“ – Термополис, за който археолозите са доказали, че през вековете топлите минерални води и лечебната кал са използвани от император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, българската и османската епоха хората не са спрели да посещават мястото, заради лечебните свойства на минералните извори. 3D прожекция ще ни поведе на виртуална разходка през отминалите векове – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман Великолепни.

Пристигане в Пловдив около обяд. Пешеходна обиколка на Стария Пловдив – Крепостния комплекс на Небеттепе, античния стадион на площад „Джумаята”, форума на античния Филипопол, римските мозайки, Античния театър, Балабановата къща, къща „Хиндлиян” и др. Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до днешни дни. Основан е преди Рим, Атина и Константинопол и според някои сведения е съвременник на Троя и Микена. Най-старите следи от селище са от неолита, т. е. от близо 6000 г. пр. Хр., а първото цивилизовано селище Евмолпия е основано от траките около 1200 г. пр. Хр. Те са и най-древното население, за което са намерени писмени източници на Балканския полуостров. Първото сериозно развитие на града се осъществява при Филип Македонски, но сериозният подем е по времето на Римската и Византийската империя.

Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Свободно време или по желание екскурзия до Старосел с посещение на Тракийска гробница и винарна. Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип, запазени с цялото си великолепие и съхранили в себе си духа на древните траки. Открит е през 2000 година и е най-голямият от известните досега тракийски могили. Датиран е от 5-4 в. преди н.е. и се счита се, че най-вероятно е на цар Ситалк –мoгъщ цар на Одриското царство. Освен погребението, в това светилище са се извършвали обичайните ритуали, свързани с тракийския култ и вярвания. Спирка при винарна „Старосел“, в която от 2005г. майстори винари се стремят да поставят стандарта на премиум и супер премиум вина в България. Комбинацията от многовековна традиция и качествено съвременно оборудване дава отличния резултат, любим на хиляди българи.

По желание и с предварителна заявка се организира „винен тур“ – обиколка, разкриваща тайните на сакралната напитка и тракийските мистерии в една вълшебна атмосфера с посещение в „ХРАМА НА ВИНОТО”.

Отпътуване за Бургас и Варна с кратка спирка и разходка в Стара Загора.

 

Цена: 87 лв. от Варна и Обзор; 75 лв. от Поморие и Бургас

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна стая и е валидна при група от минимум 25 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

 

Необходими документи: валидна лична карта

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

„Енджой Холидей“ ООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7735 и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора – застрахователна полица №03700100002847 в ЗД ”ЕВРОИНС” АД, 1592 София, бул. Христофор Колумб №43, тел: 070017241.

 

Цената включва:

транспорт с туристически автобус или микробус;

1 нощувка със закуска в хотел 2/3*;

посещение на “Акве Калиде“;

посещение на гр. Пловдив и гр. Стара Загора;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи и входни такси;

полудневна екскурзия до Старосел – 10 лв. /включва транспорт, входна такса за гробницата, екскурзоводско обслужване/;

винен тур – 5 лв. /заявява се предварително/;

медицинска застраховка.

 

Ориентировъчни входни такси:

Аква Калиде – 3 лв./възр., 2 лв. – деца и пенсионери;

Старинен Пловдив: посещение на един обект – 5 лв./възрастни, 2 лв./ученици и студенти; комбиниран за посещение на до 5 обекта по избор, в Стария Град, с изключение на Малка базилика и Епископска базилика – 15 лв. /за възрастни, 5 лв./за ученици и студенти.

Цена:87 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата