Уикенд в Източни Родопи

  • Zlatograd
  • дева мария
  • Haskovo monument
  • перперикон
  • перперикон1
  • каменна сватба
  • златоград
  • Zlatograd-EAC2
  • Zlatograd-EAC3
  • Zlatograd-EAC

3 дни / 2 нощувки

ХАСКОВО – УЗУНДЖОВСКА ЦЪРКВА – КАМЕННИ ГЪБИ – ПЕРПЕРИКОН – ЗЛАТОГРАД – ВКАМЕНЕНАТА СВАТБА – КЪРДЖАЛИ

Ден 1: Рано сутринта отпътуване от Варна и Бургас по маршрут Ямбол – Стара Загора – Хасково.

Посещение на Узунджовската църква построена през 1500г., посветена на Света Богородица. През 1593 г. църквата била разрушена и на нейно място е построена джамия. Великият везир Синан паша дарява 30 000 гроша и заповядва на мястото на църквата да бъдат изградени кервансарай, джамия, имарет и хамам. Главният вход-арка към този кервансарай е запазен и до днес и може да се види в двора на църквата.

Отпътуване за Перперикон. Спирка при природният феномен Каменните гъби – край малкото родопско селце Бели пласт са се образували още преди милиони години, когато територията е била море. Тяхната поява е в следствие на естествената ерозия, настъпила щом морските води се отдръпнали на изток, а земята останала суха. Въздействието на слънцето и метеорологичните условия оформили интересния вид, наподобяващ гъба. Достигат височина над 2,5 метра и са приблизително толкова широки. Легендата за появата им обаче не включва морета, а четири момичета. Те били дъщери на местен селянин, пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът им отсякъл главите и когато падали на земята, те се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите край скалните образувания.

Посещение и разглеждане с екскурзовод на археологическият средновековен комплекс Перперикон – един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите и една от най-популярните туристически дестинации в България. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от Кърджали. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри. Част е от Стоте национални туристически обекта. Самият Перперикон се извисява на скален връх. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар.

Настаняване в хотел в Кърджали. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Пешеходна разходка и разглеждане на забележителностите в Златоград. Посещение на църквата „Успение Богородично“ – от 1834 г., построена, според легендата, само за 40 нощи, където е и едно от най-старите килийни училища у нас. В храма е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане „Златоградски писмовник”.

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Обиколката на комплекса започва от музея, за да може посетителят да се запознае с историята на региона, преди да продължи. Музеят има археологическа сбирка, експозиция, която разказва за поминъка на местното население в миналото, колекции от носии, накити и обреден инвентар.

След обиколката из комплекса ще се отдадем на почивка в някой от ресторантите или на чаша въртяно кафе, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено със специален ритуал. Свободно време.

Връщане в Кърджали. Нощувка.

Ден 3: Закуска.

Посещение на Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча”, от който се разкрива красив панорамен изглед към Водното огледало-основан през VI – VII век., духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил и силно атонско влияние.

Спирка в местността „Вкаменената сватба“ – легенда за двама млади влюбени и една необичайна сватба, която стои неподвижно вече милиони години край Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града и разказват легенди за любов и греховни помисли. В тази скална група се отличават фигури с височина до 10 м, наподобяващи хора, животни и други, разположени на площ от близо 50 декара.

Спирка в Хасково и снимки пред монумента на Света Богородица – най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.

Отпътуване за Бургас и Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна стая и е валидна при група от минимум 15 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус / микробус;

2 нощувки със закуски в хотел 2/3* в Кърджали;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи и входни такси;

Посещение на Златоград – 10 лв. /при минимум 10 туриста/;

медицинска застраховка.

Ориентировъчни входни такси:

за всички обекти в Ареален комплекс Златоград – 3 лв. – възрастни, 2 лв. – учащи и пенсионери;

Перперикон – 6 лв. – възрастни; ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

 

Цена:145 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата