Загадките на Странджа

  • Strandzha
  • Brashlyan
  • vodopad-dokuzak3
  • Grobnitsa-na-Bastet
  • Mishkova-niva
  • Istoricheski_muzej_Malko_Tyrnovo
  • _Istoricheski_muzej_Malko_Tyrnovo
  • 8_Istoricheski_muzej_Malko_Tyrnovo

еднодневна екскурзия

Мишкова  нива – Пещерата на Бастет – Малко Търново – водопад Докузак – с. Бръшлян

Отпътуване от Варна в 07.00ч. от Антим I.

Най-известният паметник на древната тракийска култура в района е светилището в местността Мишкова нива. То е част от голям комплекс, който се намира на около 3 – 3,5 км югозападно от Малко Търново, на левия бряг на Делийска река в непосредствена близост до държавната граница с Република Турция. Състои се от крепост на върха Голямото градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепена крайградска вила от римската епоха, както и от т. нар. Голяма могила. Комплексът е известен още от началото на 20 век и първоначално е съобщаван като светилище на Аполон, заради надписите, пренесени от обекта в града.

Преход до пещерата на Бастет и връх Голямо Градище /около 30 мин. в едната посока/ – мястото, където се предполага, че е погребана египетската богиня Бастет. Според преданията Бастет е древна богиня на радостта, любовта и плодородието, изобразявана като жена с глава на котка.

Свободно време за разходка и обяд в Малко Търново. Разглеждане на забележителностите – Историческия музей и църквата „Успение Богородично“.

Спирка при водопада Докузак край с. Стоилово – местността обхваща красив район при р. Докузак с малкия едноименен водопад и непресъхващи девет извора.

Пристигане в архитектурния резерват с. Бръшлян – резерват с автентични странджански къщи от 17-18 век. – перлата на странджанския край. Пешеходна разходка из тесните улички на селото и свободно време за разглеждане на Етнографския музей, който представлява местна къща на около 150 години, Килийното училище – то е пристройка към църквата „Св. Димитър“, построено в края на 17-ти век.

Отпътуване следобед за Варна.

 

Информация:

Обявената цена е на човек и е валидна при група от минимум 15 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с микробус;

водач – представител на фирмата-организатор.

лични разходи;

входни такси:

Исторически музей Малко Търново – 4 лв.;

с. Бръшлян – Етнографски музей – 2 лв., Килийно училище – 2 лв.;

екскурзоводско обслужване в Мишкова нива и пещерата на Бастет – 12 лв., 6 лв. – ученици и пенсионери.

медицинска застраховка.

*Посочените входни такси са ориентировъчни.

 

Цена:35 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата