Дельови празници в Златоград и планината на Орфей

 • Zlatograd
 • дева мария
 • Haskovo monument
 • перперикон
 • перперикон1
 • каменна сватба
 • златоград
 • Zlatograd-EAC2
 • Zlatograd-EAC3
 • Zlatograd-EAC
 • водопад1
 • водопад2
 • водопад3
 • екопътеката
 • пейзаж

ХАСКОВО – КАМЕННИ ГЪБИ – ПЕРПЕРИКОН – ВКАМЕНЕНАТА СВАТБА – КЪРДЖАЛИ – ЗЛАТОГРАД и ДЕЛЬОВИ ПРАЗНИЦИ – КАВАЛА / КСАНТИ

4 дни / 3 нощувки

ХАСКОВО – КАМЕННИ ГЪБИ – ПЕРПЕРИКОН – ВКАМЕНЕНАТА СВАТБА – КЪРДЖАЛИ – ЗЛАТОГРАД и ДЕЛЬОВИ ПРАЗНИЦИ – КАВАЛА / КСАНТИ

Ден 1: Рано сутринта отпътуване от Варна и Бургас по маршрут Ямбол – Стара Загора – Хасково.

Спирка в Хасково и снимки пред монумента на Света Богородица – най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.

Отпътуване за Перперикон. Спирка при природният феномен Каменните гъби, край малкото родопско селце Бели пласт са се образували още преди милиони години, когато територията е била море. Тяхната поява е в следствие на естествената ерозия, настъпила щом морските води се отдръпнали на изток, а земята останала суха. Въздействието на слънцето и метеорологичните условия оформили интересния вид, наподобяващ гъба. Достигат височина над 2,5 метра и са приблизително толкова широки. Легендата за появата им обаче не включва морета, а четири момичета. Те били дъщери на местен селянин, пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът им отсякъл главите и когато падали на земята, те се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите край скалните образувания.

Посещение и разглеждане с екскурзовод на археологическият средновековен комплекс Перперикон – един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите и една от най-популярните туристически дестинации в България. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от Кърджали. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри. Част е от Стоте национални туристически обекта. Самият Перперикон се извисява на скален връх. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар.

Отпътуване за Златоград. По пътя фотопауза в местността Вкаменената сватба – легенда за двама млади влюбени и една необичайна сватба, която стои неподвижно вече милиони години край Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града и разказват легенди за любов и греховни помисли. В тази скална група се отличават фигури с височина до 10 м, наподобяващи хора, животни и други, разположени на площ от близо 50 декара.

Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2: Закуска.

Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години” – всяка година през месец септември в най-южния български град – Златоград, се провеждат празнични дни, посветени на Дельо хайдутин. Войводата е предводител на арнаутска чета, защитавала местните хора от османски набези и безчинства в родното Даръдере, а и в цялата околност. Спомени за подвизите му още са живи в разказите на старите родопчани от Златоград. В празника се включват местни самодейни състави и популярни изпълнители. Всяка година се провежда и „Един пазарен ден в стария Златоград“ – местни хора облечени като търговци и занаятчии пресъздават атмосферата от миналото.

Посещение на църквата „Успение Богородично“ – от 1834 година, построена, според легендата, само за 40 нощи, където е и едно от най-старото килийно училище у нас. В храма е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане „Златоградски писмовник”.

Ден 3: Закуска.

Програма по желание:

-екскурзия до Гърция и посещение на град Кавала /доплащане 30 лв./ или Ксанти / доплащане 20 лв./

-екскурзия до живописния Каньон на водопадите – доскоро скрит от човешки очи и стъпки. Дългата 6 километра екопътека доказва, че понякога човешката ръка може да разкрие и допълни красотата на природата. Преминаването на пътеката през резервата дава възможност за наблюдаване на множество природни феномени и биологично разнообразие. Дървените мостчета, парапетите и стъпалцата създават усещане за лично, близко общуване с вълшебната природа. Всяка крачка разкрива нови и нови възхитителни, пленяващи гледки. Най-впечатляващи по нейната дължина са красивите водопади, на които и тя дължи своето име. Ще се насладим на 46 водни феерии, каскади и прагове, изминавайки целия маршрут, за да достигнем и до кулминацията – най-големият водопад Орфей, спускащ се от 68 метра височина.

Връщане в хотела. Нощувка

Ден 4: Закуска.

Отпътуване за Кърджали и спирка при язовира. Посещение на прочутия храмов комплекс „Успение Богородично”, изграден и стопанисван всеотдайно от отец Боян Саръев. В манастира се намира и частица от кръста Господен, открита при разкопки на архиепископска църква в Перперикон от археолога проф. Николай Овчаров.

 

Информация:

Обявената цена е на човек настанен в двойна стая и е валидна при група от минимум 25 човека;

Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 3 дни преди датата на отпътуване.

Пътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, както и в последователността на посещение на обектите посочени в програмата и при други независещи от туроператора обстоятелства.

Цената включва:

транспорт с туристически автобус / микробус;

3 нощувки със закуски в хотел 2/3*;

посещение на гр. Хасково, Кърджали, Златоград и Дельови празници;

посещение на природните феномени Каменни гъби и Вкаменената сватба ;

водач – представител на фирмата-организатор.

Цената не включва:

лични разходи и входни такси;

полудневна екскурзия до Кавала – 30 лв. или Ксанти – 20 лв.;

екскурзия до Каньона на водопадите – 10 лв.;

медицинска застраховка.

Ориентировъчни входни такси:

за всички обекти в Ареален комплекс Златоград – 3 лв. – възрастни, 2 лв. – учащи и пенсионери;

Перперикон – 6 лв. – възрастни; ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

 

Цена:189 лв.

За допълнителни въпроси, моля попълнете формата